Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) En temps de dispersió, la comprensió lectora queda afeblida. Per això les escoles se les empesquen totes per a motivar i potenciar que els alumnes llegeixin. Aquest curs la Fundació Escola Cristiana de Catalunya emprèn una nova edició del projecte 'Amb el llibre sota el braç', que promou l’acompanyament individualitzat del procés lector. Però calen nous voluntaris.

Pensant en clau de comunitat educativa, la Fundació vol que l'experiència de professors i mestres jubilats no es perdi quan aquestes persones deixen d'exercir. “Tenim mestres i professors amb experiència en el món de l'educació, i volem que aquest coneixement pugui retornar als infants, que no el deixem perdre a nivell social” explica Núria Alós, coordinadora del projecte.

Des que van començar el 2013 han rebut tota mena de respostes. Tant dels qui diuen “jo no vull tornar a l'escola” com dels que s'animen i diuen “anem-hi”. Amb l'inici de curs fan una crida a nous voluntaris i la iniciativa avui està oberta a d'altres perfils, més enllà del professor o mestre jubilat. També compten amb joves professors en pràctiques i amb pares i avis del mateix centre.

Creativitat al poder

“Lectura no només vol dir llegir”, matisa Núria Alós. És el voluntari qui acompanya i tria el format de cada sessió. Hi ha qui llegeix contes, còmics, fragments de novel·les o poesia. Però també qui amb un fons de música clàssica demana silenci i recita algunes paraules concretes. “La creativitat al poder dels voluntaris!”, exclama.

I recorda l'anècdota d'una voluntària que feia llegir cartografia. Va portar dos mapes de Barcelona, un d'antic i un de contemporani i els alumnes comparaven els carrers i les places: “Hem llegit el mapa, deia”.

El projecte s'adreça a la franja de nois i noies de primer de Primària fins a joves de segon de Secundària. “Serveix per a nens que necessiten un suport especial i també per aquells que ja tenen més fluïdesa i que volen més lectura”. Un guany per a tots els casos, explica la coordinadora del projecte 'Amb el llibre sota el braç'.

Com funciona?

Enguany la petició de voluntaris és explícita per a aquelles poblacions on encara no s'ha implantat el projecte o on caldria consolidar-lo: Barcelona, Viladecans, Vilanova i la Geltrú, Sant Vicenç dels Horts, Sant Feliu del Llobregat i Sabadell.

Les escoles que s'hi apunten tenen un coordinador de projecte i la fundació canalitza la petició de voluntaris. També hi ha centres que fan la seva pròpia crida. En qualsevol cas, es procura que l'escola sigui propera al domicili del voluntari.

Els voluntaris hi dediquen una hora setmanal durant el curs escolar i disposaran de diferents materials per desenvolupar la seva tasca. També reben una sessió de formació inicial i sessions d’avaluació i seguiment.

Aquest projecte complementa les activitats que organitzen moltes escoles amb el mateix objectiu. Com és el cas de l'apadrinament lector, que vincula alumnes de diferents cursos: els grans acompanyen els petits en l'aventura de llegir, se'n fan responsables, i els menuts tenen un referent que els transmet l'estima pels llibres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.