A diferència del nostre país, el factor religiós està molt present en la campanya a les eleccions presidencials nord-americanes en tots els sentits. El candidat ultra conservador Ted Cruz, proper al tea party, feia ostentació de la seva confessió evangèlica. Ara la presidenta del Partit Demòcrata ha dimitit perquè va estar implicada en uns intents de perjudicar Berny Sanders filtrant que era ateu, cosa que aquí gairebé es presentaria com un mèrit. Però, sens dubte, el més rellevant de la influència del factor religiós en les eleccions dels Estats Units ha estat la notícia que el candidat demòcrata a la vicepresidència, catòlic militant, va estar més d’un any col·laborant amb els jesuïtes d’Hondures.
L’any 1980, Tim Kaine, va decidir interrompre els seus estudis de dret a la prestigiosa universitat de Harvard per anar a Hondures, a col·laborar amb l’escola tècnica dels jesuïtes Loyola, que formava joves en diversos oficis per salvar-los de la marginalitat. En aquesta escola, situada a la població del Progreso, la tercera ciutat d’Hondures, va conèixer el jesuïta Jarell Patrick i el va acompanyar a visitar les comunitats rurals. Allà va conèixer de prop la pobresa, la marginació i l’extrema violència del país que encapçala les estadístiques de morts violentes del món.
Aquesta experiència l’ha marcat per a tota la vida, fins al punt que va voler celebrar el seu vintè aniversari de casament viatjant amb la seva dona novament a Hondures. Ho va explicar en una entrevista l’any 2005 al diari The Washington Post. Tim Kaine defensa la línia del papa jesuïta Francesc i constantment rememora la seva experiència vital a Hondures, tot explicant situacions colpidores que va viure. En aquest país centreamericà, els missioners jesuïtes juntament amb altres congregacions religioses com els claretians, fan una tasca extraordinària de defensa i promoció dels pobres. Per això pateixen amenaces, persecucions i també assassinats.
Justament a la ciutat del Progreso els jesuïtes van fundar l’emissora Radio Progreso, des de la qual denuncien les injustícies que sacsegen el país. L’actual director, Ismael Moreno, conegut com el padre Melo, evoca l’experiència del candidat a la vicepresidència Tim Kaine en aquesta entrevista. Melo va exposar la dura realitat hondurenya, després del cop d’Estat, en una conferència a Cristianisme i Justícia l’any 2010. Melo, com el padre Patricio i tants altres missioners es juga cada dia la pell en la defensa dels pobres. Això és el que va interpel·lar profundament la consciència de Tim Kaine.