Salta al contenuto principale

Aquest diumenge, 26 de juny, és el dia de les Eleccions Generals al Congrés i al Senat i per a poder possibilitar, per segona vegada, una presidència del Govern espanyol, atès que l’anterior va fer fallida. Si ahir va ser una jornada de reflexió i de silenci tant de lemes com de tendències polítiques, menys encara avui parlarem de cap inclinació política, però sí que ens hem de fer una crida a la responsabilitat i a la participació quan se’ns reclama d’anar a les urnes. Tenim l’obligació moral d’anar a votar, sigui pel partit que sigui. Com també tenim l’obligació moral de votar a favor d’una major justícia social.

Passades les eleccions tot anirà retornant a la normalitat i moltes de les coses que no s’han pogut o no s’han volgut fer aquests dies de campanya –per quedar bé ara es portaran inexorablement a la pràctica. Aquest és el cas, per exemple, del Centre d’Internament d’Estrangers (el CIE) de La Zona Franca de Barcelona. Un lloc on es retenen els immigrants que no han comès cap delicte però que han estan retinguts –com si fos en una presó pel fet que se’ls ha descobert que no tenen els papers en regla per a poder estar legalment al nostre país amb un permís de residència.

Aquesta irregularitat, en el seu cas, es tractada talment com si fos un autèntic delicte i acaben tancats en una mena de presó. Alguns esperant per a ser extraditats, si són reconeguts pels seus respectius països, i d’altres, després de ser retinguts durant un llarg període, són posats novament en llibertat. Mentrestant les nostres polítiques d’integració són inexistents i l'única solució és l’internament.



El CIE va ser tancat el passat 5 de novembre per fer-hi obres que havien de durar uns quatre mesos i, segons va explicar el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, encara queden “detalls per enllestir” abans de tornar-lo a posar en funcionament. Tot i que fa uns dies la policia espanyola va confirmar que s’obriria durant la segona quinzena de juny i que, per tant, es preveia per a la setmana passada, altres informacions publicades asseguren que la reobertura es farà ara, després de les eleccions espanyoles, cosa que el ministre no ha volgut confirmar, tot dient que “es reobrirà quan s’acabin les obres, amb tota normalitat”, però tot fa pensar que s’ha esperat a finalitzar la campanya electoral.

Recordem també que el conseller de Justícia, Carles Mundó, va demanar per carta al ministre Fernández Díaz que no reobrís el centre, atenent a una resolució aprovada per majoria al Parlament de Catalunya. I Fernández Díaz es va mostrar especialment molest pel fet que tant la carta del conseller com la seva de resposta –negativa es fessin públiques a través de la premsa.

Per aquest motiu, a mitjans d’aquest mes es van manifestar a Barcelona un centenar de persones per reclamar el tancament definitiu del CIE. Segons Cristina Fernández, membre de 'Tanquem els CIE', durant els vuit mesos que ha estat tancat el centre, ha quedat demostrat que no passa res si no està en funcionament i per això demanen que no el tornin a obrir. Malgrat tot, assegura que amb el tancament del CIE no se solucionaria el problema real, per això diu que seria necessari un canvi en la política migratòria. Segons dades oficials, només el 45% dels interns dels vuit centres d'internament d'estrangers (CIE) que hi ha a l'Estat es deporten al país d'origen passats els 60 dies de ser-hi. La resta tornen al carrer.

José Javier Ordóñez, vocal de la Comissió d'Estrangeria de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), va afirmar que això posa de manifest que són estructures "cares" i "poc eficients". Els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) ofereixen menys garanties que una presó, va assegurar aquest advocat. Segons ell, no disposen de cap reglament comú i "no té sentit" que no hi hagi un règim general que els reguli de forma unitària. A més, diu que el reglament aprovat per al CIE de la Zona Franca el 2014 "no s’està aplicant" i que les situacions que viuen els interns no són gaire transparents. Per tot plegat, Ordóñez reclama que hi hagi un una homogeneïtzació entre tots els CIE. En relació amb la possible reobertura del CIE de la Zona Franca, Ordóñez creu que hi ha una "possibilitat real que no torni a obrir". Va afirmat, de fet, que les obres s’han acabat i que l’ajornament es deu simplement a una qüestió de caràcter polític.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.