Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Tarragona és la porta d'entrada del cristianisme a la península ibèrica. Però d'aquella època no en queden fotos, ni hi havia smartphones o periscopes per explicar-ho. Però a més de les tradicions orals i les fonts documentals Tarragona compta amb un rellevant patrimoni arqueològic per visualitzar-ho 2.000 anys després. És el que aconsegueix l'audiovisual "La Tàrraco dels primers cristians" que s'ha presentat aquesta setmana al Centre Tarraconense El Seminari.

L'audiovisual repassa els episodis de la presència de les comunitats cristianes dels primers segles a Tarragona. Des de la tradició més que raonablement possible que Sant Pau fes un viatge a Tarragona al final de la seva vida, fins al primer martiri clarament documentat a la península ibèrica, el del bisbe Fructuós i els diaques Auguri i Eulogi el 21 de gener del 259. També la documentació del segle IV que ja demostra les atribucions primacials que el papa concedeix a la seu tarragonina i el culte cristià continua a la ciutat des dels inicis del cristianisme.

L'audiovisual posa un rostre visible a aquest relat històric. Permet aproximar-s'hi a través del llegat arqueològic i de les reconstruccions de 3D que inclou el documental. Alhora, mostra que Tarragona és la ciutat més rica en patrimoni paleocristià de la península. La necròpolis on durant segles es van venerar les restes de Sant Fructuós en un santuari, els escenaris del seu martiri, o la vila romana de Cencelles, són alguns exemples.

"Un relat històric que doni coherència a l'arqueologia"

"La importància del primers cristians no és només una qüestió de fe. És sobretot un fet cultural perquè la configuració de Catalunya no neix a l'edat mitjana ". Així explicava la importància de donar a conèixer el cristianisme primitiu l'incombustible Andreu Muñoz, historiador i director de l’Associació Cultural Sant Fructuós. Aquesta entitat ha promogut la producció audiovisual juntament amb el Centre Tarraconense.

Per Muñoz, la principal motivació dels projecte és que "sabem que tenim un patrimoni paleocristià importantíssim, sabem que hi ha ganes de conèixer-lo i necessitem material que ens ajudi a la gent a aproximar-s'hi de manera pedagògica". Així, el que han fet en l'audiovisual és bastir "un relat històric que doni coherència a les descobertes arqueològiques". Com moltes iniciatives eclesials, la producció s'ha tirat endavant amb un modest pressupost i gràcies a la col·laboració desinteressada de diverses persones i entitats culturals i religioses de Tarragona, a qui Muñoz va agrair la generositat.

En l'acte de presentació, l'arquebisbe de Tarragona va beneir la producció. Jaume Pujol va remarcar com s'ha anat ampliant el coneixement sobre el cristianisme primitiu a Tarragona gràcies als congressos que s'han fet els darrers anys a l'arquebisbat i a la tasca del mateix Muñoz. Alhora, va reivindicar el patrimoni cultural de l'arquebisbat: "tot això és cultura i un orgull pels qui seguim a Jesús; és aquesta fe la que ha fet cultura".

L'audiovisual servirà per il·lustrar la Ruta dels Primers Cristians de Tàrraco que aglutina els diferents equipaments museístics i jaciments de la ciutat mostren el patrimoni paleocristià. Els visitants que segueixin la ruta el podran visualitzar en tres idiomes —català, castellà i anglès— al Centre Tarraconense El Seminari, el quilòmetre zero d'aquesta proposta cultural, religiosa i turística que es va impulsar durant l'any jubilar de Sant Fructuós. També estarà disponible a internet.

El documental es va presentar dins dels actes del Festival Tàrraco Viva. També hi va intervenir el gerent del Patronat Municipal de Turisme, Carles Sanz, que va explicar que amb iniciatives com aquesta "ens volem convertir en la ciutat que explica millor la seva història". I més concretament, "d'una època clau, perquè la entrada del cristianisme per Tarragona ens configura com a país". La directora del Centre Tarraconense El Seminari, Marisa Jiménez, va remarcar que amb l'audiovisual "La Tàrraco dels primers cristians" aquest equipament de l'arquebisbat fa un pas més com a centre d'interpretació de la Ruta dels Primers Cristians.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.