Salta al contenuto principale

Find out more

(Adoratrius) Gairebé a punt de complir 15 anys, el programa SICAR cat d’adoratrius es consolida com a referent en atenció integral a dones víctimes del tràfic d’éssers humans a Catalunya, i vol seguir impulsant accions de sensibilització i incidència, per transformar les xarxes d’explotació en xarxes de solidaritat. Al llarg del 2015 les adoratrius han atès a SICAR cat 189 persones, de les quals 117 són nous casos mentre que les 72 restants corresponen a situacions en seguiment.

Són dades de la Memòria del 2015, que acaben de fer pública, i que indica que el 30% de la població atesa té entre 18 i 24 anys, de manera que, a l’igual que al 2014, aquesta franja d'edat segueix sent la majoritària. Pel que fa a la procedència de les víctimes de tràfic d'éssers humans (TEH), per quart any consecutiu, la majoria d'usuàries, un 68%, procedeixen del continent africà (especialment de Nigèria) tot i que en total, al 2015, han atès 29 nacionalitats.

A diferència d'altres anys, s'ha incrementat el nombre de menors atesos, arribant a la xifra de 38; i ha augmentat també la detecció d'indicis de tràfic de persones en llocs fronterers habilitats com l'aeroport de Barcelona-El Prat, 6 dones. Dels 38 menors atesos, 15 són fills o filles d'usuàries, 5 són MINAs (menors immigrants no acompanyades) i 10 corresponen a altres situacions.

Un cop detectada o identificada com a víctima de TEH, en coordinació amb altres ens públics o privats, la dona accedeix de manera voluntària a SICAR cat. Posteriorment, es dissenya una intervenció individual, coordinada per un equip interdisciplinari, en la qual s'acorden amb la dona els objectius del seu procés. La dona pot accedir a un, diversos o tots els serveis del programa (retorn voluntari, residencial, salut, assistència jurídica, atenció social, formació i treball).

El Servei d'Informació i Orientació, que compta amb un telèfon d'Emergència actiu les 24 hores els 365 dies de l'any, va atendre 117 casos. Les principals vies d'accés d'aquestes demandes han estat: 49% Forces de Seguretat de l'Estat, 29% ONGs i 15% Serveis Públics. El 42% d'aquestes demandes procedeixen de la ciutat de Barcelona i el 37% de la província de Barcelona.

D'una mostra de 29 dones dels 117 casos nous, el 72% vénen d'un context familiar de vulnerabilitat social, el 83% tenen una relació positiva amb la seva família i el 52% no tenen ningú al seu càrrec.

Pel que fa a qui va captar-les per ser explotades posteriorment, en la majoria d'ocasions, un 35%, van ser les pròpies amistats de la víctima. El 83% d'aquestes 29 dones van ser enganyades en l'objectiu pel qual van deixar el seu país d'origen, el 55% no van signar cap document abans de marxar i el 35% es van sotmetre a un ritual a manera de contracte. A més, un 72% va contreure un deute amb els traficants.

Pel que fa al viatge, el 51% van fer-lo per vies terrestres i el 45% van viatjar amb avió. El 66% van ser traslladades passant per diferents països en trànsit i el 34% van fer un viatge directe. Un cop a destí, al 34% les va rebre una persona desconeguda mentre que a un 28% una persona coneguda. El 45% de les dones van fugir de les situacions d'explotació per mitjans propis i un 24% ho van fer a través de les Forces de Seguretat. En el 62% dels casos, tant la dona com la família es troben en situació de perill.

El servei jurídic de SICAR cat ha estat el recurs més utilitzat per les usuàries. En total s'han formalitzat 17 denúncies, el 76% de les quals com a testimonis protegits. A més, s'han aconseguit 28 permisos de residència i treball, 14 per col·laboració policial i 14 per situació personal (en aplicació de l'article 59bis de la LOEX). D’altra banda, 12 dones són susceptibles de protecció internacional i 6 són sol·licitants d'asil.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.