Salta al contenuto principale

Find out more

Arxius adjunts
Documento
Galeria d'imatges

(CR) Tres bisbes a la missa de Sant Jordi al Palau de la Generalitat: Omella, Sistach i Taltavull. L'arquebisbe Joan Josep Omella ha presidit la tradicional celebració però ha delegat la predicació de l'homilia a l'arquebisbe emèrit, el cardenal Lluís Martínez Sistach. També ha concelebrat el bisbe auxiliar Sebastia Taltavull amb altres capellans.

Davant del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i bona part del Govern català, Sistach ha afirmat que Catalunya "som un poble que viu, per això som un poble canviant. Però també permanent, amb la voluntat de mantenir les nostres essències com a nació amb una identitat oberta i acollidora". El cardenal s'ha referit també al document episcopal Arrels cristianes de Catalunya per reivindicar que “el naixement, la història i la cultura de Catalunya són intensament amarats de cristianisme”.

Omella: "Estimar aquest país"

Aquesta ha estat la primera celebració de Sant Jordi amb l'arquebisbe Omella a Barcelona i el president Puigdemont a la Generalitat. Omella, en una breu intervenció al final de la missa, ha ofert la col·laboració de l'Església amb les institucions i associacions que treballen pel bé comú. També ha remarcat, en "la festa de la nació catalana", que "en pocs mesos començo a conèixer i a estimar aquest país".

A la missa, que cada any se celebra a primera hora del matí a la petita capella de Sant Jordi situada a la part gòtica del Palau, hi han assistit els expresidents Artur Mas i José Montilla, i, entre altres representants institucionals, pràcticament tot el govern: el vicepresident Oriol Junqueras, les conselleres Neus Munté, Meritxell Borràs i Meritxell Ruiz i els consellers Antoni Comín, Jordi Jané, Josep Rull i Santi Vila. Ciutadans, CSQP i la CUP no hi han enviat cap representant parlamentari.

En l'homilia, Sistach ha assegurat que "és molt necessària l’existència de grups religiosos, culturals i socials que ofereixin una irrigació espiritual i ètica als ciutadans" i "enriqueixin espiritualment, culturalment i socialment la societat". Segons el cardenal "l’Església no ha de pretendre imposar als altres la seva pròpia veritat; tanmateix ha d’oferir-la" com una proposta davant del "risc d’un pensament únic, que tot ho aplana i uniformitza".

Com a exemples, s'ha referit a la proposta familiar com la que recull el papa Francesc en el seu darrer document, Amoris Laetitia. I ha remarcat que "són essencials els valors de l’honestedat i de la transparència en tots els ciutadans i especialment en els que exerceixen un servei públic". Per Sistach, la dedicació política és una "vocació" molt necessària enfocada a "l’ordre just de la societat i de l’Estat".

Com és tradició, en acabar la missa s'han beneit les roses de Sant Jordi al pati del Palau de la Generalitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.