Salta al contenuto principale

(CR) Dins de l’àmplia oferta de Sant Jordi, el CPL proposa tres títols de caire religiós. Un retrat del bisbe Óscar Romero i dues obres d’inspiració bíblica: una reflexió sobre el sentit de la condició humana i una proposta d’aprofundiment en la lectura de la Bíblia.

Óscar Romero, bisbe dels pobres, de Bernabé Dalmau (Col·lecció Emaús)

Óscar Arnulfo Romero va ser bisbe de San Salvador, assassinat mentre deia missa el 24 de març de 1980, màrtir de la fe viscuda a fons en el compromís al servei dels pobres. Nascut l’any 1917 i ordenat prevere el 1942, va ser bisbe auxiliar de San Salvador el 1970, bisbe de Santiago de María el 1974, i finalment arquebisbe de San Salvador el 1977.

“San Romero de América”, com l’anomenà Pere Casaldàliga, és un dels grans punts de referència de l’Església pobra i al servei dels pobres que el papa Francesc ha reclamat i promogut. I la seva obertura a la vivència de l’Evangeli, les seves actuacions valentes, les seves paraules inequívoques, les persecucions que va patir en vida, i la seva mort martirial, són un estímul permanent per a tots els qui volem ser seguidors de Jesucrist.

Bernabé Dalmau (Igualada, 1944), que ens presenta en aquest llibre la figura d’Óscar Romero amb precisió i proximitat, és monjo de Montserrat, membre del Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona i autor d’un bon nombre d’obres de divulgació en diversos camps de la teologia, la litúrgia i l’espiritualitat.

Set principis d’humanitat, de Rodolf Puigdollers (Col·lecció Emaús)

Les primeres pàgines de la Bíblia, com qui estableix una introducció elemental, presenten de forma narrativa els principis bàsics d’allò que és l’ésser humà. Aquestes pàgines parlen dels “orígens” de l’home. No pas en el sentit dels orígens cronològics de la humanitat, sinó en el sentit dels principis bàsics d’humanitat, a la llum de l’experiència creient.

I aquests principis bàsics són els que aquest llibre ens desgrana en els seus set capítols, tot resseguint els relats bíblics, com un camí pedagògic per ajudar-nos a refermar i consolidar allò que és el sentit més veritable i autèntic de la condició humana. Amb senzillesa, amb brevetat, amb proximitat.

Rodolf Puigdollers i Noblom (Barcelona, 1948) és escolapi, doctor en teologia i rector de les parròquies de Sant Sadurní de la Roca del Vallès i Santa Maria del Jaire de la Torreta, a la diòcesi de Terrassa. És autor d’una àmplia sèrie de publicacions bíbliques, catequètiques i pastorals, un bon nombre de les quals han estat editades pel Centre de Pastoral Litúrgica.

Nascuts per a la joia. Retalls bíblics, de Núria Calduch-Benages (Col·lecció Emaús)

La riquesa de la Bíblia, prou que ho sabem, és inesgotable. Però no es tracta només de saber-ho: es tracta també de poder-ho viure i poder-ho fruir amb tota la seva amplitud. Per aquest motiu, tot allò que ens ajudi a conèixer més i millor la paraula de Déu, i tot allò que ens la faci penetrar més endins de la nostra vida, valdrà la pena aprofitar-ho al màxim.

Aquest llibre conté set escrits, de set temes ben diversos, explicats amb senzillesa i profunditat alhora. De tots ells el lector en podrà treure bon fruit, en aquest camí per fer més properes i més viscudes les pàgines bíbliques, punt de referència de la nostra fe.

Núria Calduch-Benages (Barcelona 1957), llicenciada en Filologia anglo-germànica (Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra) i doctora en Sagrada Escriptura (Pontifici Institut Bíblic, Roma), actualment és professora d’Antic Testament a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma i des de l’any 2014 membre de la Pontifícia Comissió Bíblica. Al Centre de Pastoral Litúrgica ha publicat Els profetes, missatgers de Déu (2013) i La Paraula Celebrada (2014).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.