Salta al contenuto principale

(CR) Els Germans Maristes de Catalunya han constituït un equip d’atenció a víctimes d’abusos sexuals de casos prescrits judicialment. En l'equip hi participen persones externes a la institució i està coordinat per l'advocat Xavier Puigdollers, exdirector general d'Afers Religiosos i actualment president de la Secció de la Infància i de l’Adolescència del Col·legi d’Advocats de Barcelona. També forma part de l'equip Maria Dolors Petitbò, psicòloga clínica i una de les fundadores de la Unitat Funcional d'atenció als Abusos sexuals a Menors de l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat.

Els maristes expliquem amb un nota que aquest equip treballarà a disposició de les persones que han patit situacions d’abús sexual en algun dels seus centres i que "amb la posada en marxa de l’activitat d’aquest equip volem reiterar la nostra ferma voluntat d’estar al costat de les víctimes, de manera especial quan la justícia ja no té recorregut per la prescripció dels delictes". Els maristes són la primera institució que crea un equip d'aquestes característiques a Catalunya.

L’objectiu d'aquest equip d'intervenció serà conèixer la situació actual de qualsevol víctima que s'hi dirigeixi i fer propostes a la Institució Marista per facilitar la sanació mitjançant la reparació dels danys. Una tasca que es farà a través de "l’acollida, escolta i resposta a les necessitats de cada víctima, derivades tant del viscut, com de la frustració que pot comportar la prescripció judicial".

El coordinador d'aquest equip, Xavier Puigdollers, també va ser director general d'Atenció a la Infància i Adolescència del Departament de Benestar i Família i va presidir la Fundació La Tutela, una organització tutelar de discapacitats psíquics. Maria Dolors Petitbò és actualment cap de secció de Psicologia de l'Hospital de Sant Joan Déu i té una amplia experiència assistencial en l'àmbit dels infants, adolescents i famílies des del Servei de Psiquiatria i Psicologia i també en estreta cooperació amb altres equips de l’Hospital. En l'àmbit docent ha estat formadora de psicòlegs, a nivell de grau, màster i especialitat, treballant específicament el tema dels abusos sexuals. També ha format a professionals del Programa Salut i Escola en la detecció i atenció a la revelació d’abusos sexuals en el context escolar. Alhora, en els darrers anys ha organitzat cursos de formació continuada sobre la detecció dels abusos sexuals en l’àmbit sanitari.

En l'equip també hi col·laboraran professionals d'altres àmbits que responguin a les necessitats de les persones acollides. També s'ha previst un circuit de contacte amb totes les víctimes de qui es té coneixement que hi ha prescripció judicial. La creació d'aquest equip el van anunciar a finals de març a les famílies de les escoles amb una circular en la que també informaven d'una sol·licitud al Congrés de Diputats i al Govern espanyol demanat "la modificació del Codi Penal per tal que no prescriguin els delictes d'abusos a menors".

En la nota que anuncien la creació d'aquest equip, els maristes argumenten que "fa temps que treballem en la promoció i defensa dels drets i la dignitat dels infants, per això estem plenament compromesos en la lluita contra els abusos sexuals a menors". Recorden que "des de l’any 2011, l’Institut Marista aborda decididament el tema i posa en marxa equips internacionals i protocols propis d’acció i prevenció contra els abusos en tots els països on és present. Les escoles maristes van ser de les primeres institucions a Catalunya a desenvolupar protocols que permetessin promoure una cultura per prevenir, detectar i eradicar els abusos sexuals a menors, així com altres situacions de risc. Gràcies a aquests protocols i a la resta de normes existents, hem estat proactius en la denúncia d’aquelles situacions que s’han pogut detectar en els darrers anys."

Alhora afirmen que "sempre hem estat a prop de les famílies i de les seves necessitats, respectant en tot moment les seves decisions. Quan hem tingut notícia d’un cas d’abús en algun dels nostres centres, hem actuat demanant perdó i donant suport a la família, condemnant els fets i denunciant-los".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.