Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Càritas Barcelona) Aquest dilluns el Saló Sant Jordi de la Universitat de Barcelona va acollir la taula rodona 'La criminalització de la pobresa a l'espai públic'. Organitzada en motiu d’habitat III per Cáritas Española i Caritas Internationalis, va comptar amb la participació de Sonia Olea, de l’equip d’incidencia de Cáritas Española i de Teresa Bermúdez, responsable del Programa sense llar i habitatge de Càritas Barcelona, entre d’altres persones.

Tant Olesa com Bermudez van fer èmfasi en què Càritas defensa models de ciutat integradors que suposin un hàbitat per a totes les persones, una casa comuna. La primera en exposar la seva visió sobre la pobresa a l’espai públic fou Teresa Bermúdez, que va apuntar com l’esperança de vida a Barcelona encara depèn del barri on vius.

En aquest aspecte, Bermudez va afirmar que caldrien polítiques redistributives actives per part de l’administració pública perquè factors com la situació geogràfica no afectin de manera severa a l’esperança de vida. D’altra banda, Bermúdez posà èmfasi en que el 41% de les llars amb menors dediquen més del 30% dels seus ingressos a pagar l'habitatge, cosa que suposa una càrrega inassolible per a moltes famílies a l’hora d’afrontar les despeses diàries. Cal incidir en aquesta matèria, i per aquest motiu Bermúdez va dir que les polítiques en favor de la infància i la conciliació laboral haurien de ser prioritàries per part de l’administració.

Finalment, Bermudez va apuntar que a Barcelona viuen més de 3.000 persones sense llar i que aquest nombre ha augmentat durant aquests anys de crisi. El perfil de les persones ha variat exponencialment en aquests darrers anys, fent que els sense sostre siguin més joves i amb estudis secundaris en la majoria de casos.

La segona persona que va exposar les seves reflexions en matèria d’espai públic fou Sonia Olea. Olea va recordar que els drets humans no s'estudien a les facultats de dret, i aquesta hauria de ser una matèria fonamental. D’altra banda, Olea va denunciar que en totes les ordenances municipals relacionades amb la seguretat i la convivència es criminalitza la pobresa. En matèria legislativa, Olesa es va mostrar contrària a la recent llei mordassa, afirmant que no és necessària, que priva els principis fonamentals i que criminalitza la pobresa de manera flagrant. Entre d’altres coses, Olesa va remarcar que la llei castiga amb 30.000 euros a aquelles persones que es veuen obligades a exercir la prostitució al carrer, però que no centra prou esforços en combatre a les màfies que obtenen els beneficis d’aquestes activitats il·lícites.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.