Salta al contenuto principale

(Bisbat de Vic) Aquesta setmana ha tingut lloc la xerrada 'Trencant mites de la fe i la raó' la qual ha comptat amb la participació de David Jou, Francesc Torralba i mossèn Jaume Casamitjana i ha estat moderada per Carme Sanmartí. La xerrada s’ha realitzat a l’Aula Magna de la Universitat de Vic i ha comptat amb la participació d’uns 80 alumnes de 4t d’ESO i 2n de Batxillerat i unes 50 persones d’altres àmbits de la ciutat.

La sessió ha estat molt ben rebuda per part dels alumnes i els particulars els quals han participat després de cada una de les intervencions dels ponents a un diàleg obert entre la fe i la raó. La xerrada s’engloba dins els actes programats d’Episcopus (2015-2018) els quals aquest any recorda els 100 anys de la mort del bisbe Torras i Bages i que el passat 2015 ha recordat els 200 anys de la mort del bisbe Francesc de Veyan i Mola.

Home de gran bagatge cultural

“El pitjor enemic de Déu no és l’ateisme sinó la superstició”. Aquesta és una frase que encara subscriuria el bisbe Francesc de Veyan, segons ha explicat Casamitjana. L’ha recordat com a home de gran bagatge cultural, que va construir l’actual Biblioteca Episcopal com una plataforma de coneixement en tots els seus àmbits. Una mostra de com la fe interpel·la la raó i viceversa.

Casamitjana ha dit que “els nostres actes tenen ressò en l’eternitat” i s’ha referit a Jaume Balmes o mossèn Cinto Verdaguer, que van ser assidus a la Biblioteca Episcopal de Vic i que els van condicionar als seus pensaments i accions.

“En el temps de Veyan diríem ‘Fe no tinguis por de la raó’ i actualment hem de fer ‘Raó no tinguis por de la fe’”, ha conclòs.

3 percepcions de la raó

La biologia, la física i les matemàtiques han estat els punts de partida de la reflexió de David Jou. “A través de la biologia atribuïm la raó a la capacitat específica del cervell humà i que ha permès la supervivència de l’ésser humà”. Ha recordat així el pensador Descartes: “Existeixo, per tant penso, per tant, sóc”; de manera que “Allò que no puc pensar queda fora del meu abast i, per tant, queda en sospita”.

Les lleis físiques –ha explicat Jou demostren que la raó no és un producte que haguem creat nosaltres, sinó que nosaltres mateixos som un producte de la raó”. I pel que fa a l'aproximació des de les matemàtiques ha dit: “A través de les matemàtiques la raó està fora de l’espai i del temps. Considera que Déu és un invent dels humans, però al cap i a la fi també ho són les matemàtiques. Són però, totes dues, una part essencials dels humans.

Jou ha tancat la seva intervenció resumint que “Déu és una estructura on hi caben els valors, el sentit de l’univers”. Argumenta que reflexionar sobre la diversitat i la complexitat de la ciència ajuda a veure la complexitat de la religiositat. I cal tenir en compte el diàleg de la fe i la raó, de la fe i la ciència.

Mites al voltant de la fe

El filòsof Francesc Torralba ha parlat de fe i raó com a elements “complementaris i mai contraposats”. En la seva intervenció ha apuntat els principals mites sobre la fe, i ha defensat que “la fe no és un pur sentiment, sinó que té les seves raons”. També ha explicat que no tot el que és real és pensable i que la raó agafa només una petita part de la realitat i que la fe és com allò superior que ho abraça.

A la creença que “la fe és una víctima de l’adoctrinament”, Torralba ha defensat que hauria de ser un acte lliure. També ha dit que “la fe no és fruit de la ignorància” ja que al llarg de la història hi ha hagut grans pensadors i científics que han estat creients; i que tampoc “la fe és anacrònica i arcaica, dels sectors envellits” perquè la fe està plenament vigent amb les societats desenvolupades i no envellides.

També ha posat sobre la taula que “tots creiem en alguna cosa” i que, més enllà de limitar-nos, “les creences ens diversifiquen” i mouen a l’acció, al compromís.

Així, Torralba ha conclòs que “la fe si és autèntica és alliberadora”, que és un signe de confiança en un mateix, les persones que ens envolten, les institucions, les causes nobles, en Déu– i que “Déu és la força secreta que tenim tots i cadascú de nosaltres a dins que ens obra les portes a realitzar allò impossible, és el nostre mestre interior”.

Propers actes d’Episcopus

Aquesta conferència, que va tenir lloc dijous, s’emmarca dins el projecte Episcopus, liderat pel bisbat de Vic, i que aquest 2016 commemora els 100 anys de la mort de Torras i Bages. Entre els actes programats per aquest any 2016 hi ha l’exposició biogràfica i bibliogràfica itinerant del prelat ‘Torras i Bages i els artistes’ (del 23 de març al 17 d'abril a Igualada i durant el mes d'abril a Manresa; posteriorment a Ripoll, Vic i Barcelona); l’exposició permanent ‘Torras i Bages. Home de l’eternitat’ (a la girola de la catedral de Sant Pere de Vic durant tot el 2016 a partir del mes de març, i que s’inaugurarà aquest proper dimarts dia 22); la Jornada sacerdotal de tot el clergat de Catalunya a la catedral de Sant Pere de Vic, convocada per l’episcopat de Catalunya (que tindrà lloc el dilluns 11 d’abril i la presidirà el cardenal Beniamino Stella, prefecte de la Congregació per al Clergat); i les Jornades dedicades al centenari de Torras i Bages que organitzarà l’ISCRVic els dies 10 i 11 de maig de 2016.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.