Salta al contenuto principale

Find out more

Arxius adjunts

(CR) Dimarts vinent s'estrena 'Santuaris de l’antifranquisme', un documental de la Fundació Periodisme Plural que recull el testimoni de monges i capellans que van participar en la lluita per recuperar les llibertats i els drets arrabassats per la dictadura de Franco. La projecció tindrà lloc als cinemes Girona de Barcelona i l'entrada és gratuïta.

Llúcia Oliva ha dirigit el projecte i Miguel Mellado n'és el realitzador. Amb el subtítol 'Religiosos catalans que van lluitar contra la dictadura', l’audiovisual explica una part de la història que ha estat oblidada. En concret, com aquests religiosos van obrir les portes de les seves parròquies, convents i monestirs per donar refugi a persones perseguides per la policia franquista. Van deixar reunir clandestinament els partits i sindicats prohibits per la dictadura i artistes i intel·lectuals proscrits per defensar la cultura catalana.

També hi va haver sacerdots que van sortir al carrer desafiant a la dictadura, com la famosa manifestació de capellans de 1966. El documental en presenta fotografies i documents inèdits.

Algunes monges i capellans es van organitzar políticament, la majoria al PSUC, el partit dels comunistes catalans. Un d’ells va ser l’ex alcalde de Santa Coloma de Gramenet, mossèn Lluís Hernández, que va ser entrevistat per aquest documental just abans de morir.

Durant el franquisme, quan a Espanya no hi havia ni drets humans ni civils, aquests religiosos van aprofitar els privilegis que tenia l’església catòlica i els van posar al servei de tots aquells que se la jugaven per la llibertat i la democràcia.

'Santuaris de l’antifranquisme' explica qui eren aquestes monges i capellans i què els va portar a actuar contra el franquisme i en favor dels drets nacionals de Catalunya. Eren els religiosos que van creure en la nova teologia que va inspirar el Concili Vaticà II i que van pagar un preu molt alt per portar-la a la pràctica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.