Salta al contenuto principale

(Meritxell Comas) Signes dels temps, temps de símbols ha estat el lema de la sisena edició del Parlament Català de les Religions, que s’ha celebrat aquest cap de setmana a la ciutat de Girona. El Campus del Barri Vell de la Universitat de Girona (UdG) ha acollit la jornada, a partir d’on l’editor i professor universitari Ignasi Moreta ha volgut emfatitzar que “el món acadèmic no dóna l’esquena al fet religiós”.

El VI Parlament Català de les Religions, que ha tingut lloc coincidint amb el Parlament Mundial de les Religions que s’està celebrant als Estats Units, ha aplegat més de dues-centes persones de diferents confessions procedents d’arreu de Catalunya.

La jornada ha girat entorn a tres àmbits de diàleg: el silenci, la paraula i l’acció. El fundador del Centre Sufí de Barcelona, Abdelwadut Sabaté, i la presidenta de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes, Montse Castellà, han estat els ponents de la conferència Mysterion, moderada per Teresa Guardans, membre del Centre d’Estudi de les Tradicions Religioses. La importància de la pràctica del silenci ha estat l’eix central de la ponència, a partir d’on s’ha posat de manifest que l’autèntica crisi que la societat pateix a dia d’avui és la crisi de la mirada, tacada de prejudicis i expectatives.

Paral·lelament, la ponència Paideia ha comptat amb les intervencions de la periodista Miriam Díez i el lingüista i poeta Carles Duarte, moderats per l’exconseller d’Educació, Joan Manuel del Pozo. Els ponents han fet referència a la paraula com a instrument de diàleg interreligiós, a partir d’on s’ha posat èmfasi en la necessitat d’escoltar el missatge de l’altre per a entendre les raons que defensa. Finalment, el diàleg Oikonomia ha estat moderat per l’empresari budista Idili Lizcano i hi han intervingut l’expresidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, i el rabí i membre de la Comunitat Israelita de Barcelona, Jorge Burdman.

Aquest espai de reflexió i diàleg s’ha combinat amb diverses manifestacions artístiques, com el concert inaugural de la cantautora Lídia Pujol amb la cerimònia “Iter Luminis”, actuacions corals, dansa o una exposició que reflexiona sobre art i espiritualitat, a càrrec dels artistes del Cercle de Conversa.

Jaume Angelats, president de Vivarium Gerisena –entitat organitzadora de la jornada- ha subratllat que la trobada “simbolitza el desig d’aplegar la multiplicitat de maneres de viure la dimensió espiritual de l’existència”. Per la seva banda, el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, ha destacat “l’interessant camí que ha fet Catalunya per arribar al VI Parlament Català de les Religions”. En aquest sentit, ha assenyalat que encara queda molt camí per recórrer i ha animat a tots els assistents a continuar treballant en favor del “respecte per la diferència”.

[Fotografia: Vivarium Gerinesa]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.