Salta al contenuto principale

(Bisbat de Girona) Mossèn Joan Baburés, rector de la basílica de Sant Feliu de Girona i professor de l'ISCRG, va ser l'encarregat d'impartir la lliçó inaugural del curs 2015-2016 d'aquesta institució acadèmica. La conferència, que va tenir lloc dijous en finalitzar la celebració oficiada pel bisbe Francesc Pardo, va versar sobre el tema 'Cal anar a missa el diumenge?'.

Baburés, professor de litúrgia i de sagraments, va desgranar acuradament i detallada la seva diagnòsi sobre les raons que explicarien la pèrdua de sentit i de seguiment del "precepte dominical", especialment al llarg de les darreres dècades. Sempre des d'una perspectiva teològica, però sense oblidar l'anàlisi sociològica, va parlar a bastament de l'afebliment de la pràctica religiosa, de la pèrdua progresssiva del sentit d'església i de pertinença a la comunitat cristiana, o de la difuminació progressiva del sentit profund de la festa i del diumenge com a "dies Domini". També va lamentar l'existència, en ocasions, de les males pedagogies i de les males experiències patides per alguns cristians en la seva relació amb l'església o la parròquia.

Més enllà d'aquesta diagnosi, Baburés també va recordar les raons per assistir a la celebració dominical. En aquest sentit, va fer especial referència als fonaments mateixos que trobem en la tradició neotestamentària i patrística per justificar l'existència d'aquest precepte, o en els textos del Concili Vaticà II, quan afirma que "l'origen del diumenge es troba en una tradició apostòlica que s'inicia el mateix dia de la resurrecció de Crist" (SC, 106).

Mossèn Joan Planellas, nou de degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, institució acadèmica que aixopliga l'ISCRG, també va dirigir unes paraules al públic, refermant la "disponibilitat absoluta de la Facultat de Teologia, que està sempre al servei de la xarxa d'instituts de ciències religioses", i afirmant -en la línia de l'exposat durant la conferència-, que un dels grans reptes de l'església actual és presentar-se i oferir-se com "una comunitat que escolta, una comunitat acollidora i guaridora dels pesos que afeixuguen els nostres contemporanis".



El bisbe de Girona i Pere Carreras, director de l'ISCRG, van cloure l'acte agraïnt la tasca feta per l'ISCRG durant els seus vint-i-cinc anys d'existència, i encoratjant tota la comunitat acadèmica -professors i alumnes-, a seguir treballant en el repte que suposa presentar la "raonabilitat de la fe" a la societat d'avui.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.