Salta al contenuto principale

(Jordi Llisterri –CR) Unes hores després que el cardenal Antonio Cañizares hagi mobilitzat l'arquebisbat de València per pregar per la unitat d'Espanya, els bisbes catalans recorden la seva posició per enèsima vegada: "la legitimitat moral de totes les opcions polítiques". Davant la valoració del cardenal Cañizares de la unitat d'Espanya com "una qüestió moral", els bisbes catalans avalen la moralitat de "totes les opcions polítiques que es basin en el respecte de la dignitat de les persones i dels pobles, i que recerquin amb constància la pau, la solidaritat i la justícia".

Així ho recull una nota que ha enviat la Secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense per respondre a "les peticions de diversos mitjans de comunicació". Aquest posicionament no és nou, i recull el que ja van formular el 2010 en el document Al Servei del nostre poble i van repetir en la nota publicada la setmana passada sobre les eleccions del 27 de setembre. També s'insisteix en què "no correspon a l’Església proposar una opció concreta". Posicionament que sempre ha estat aprovat per unaminitat entre els bisbes de les deu diòcesis catalanes.

Ja el 2012 es va produir una situació semblant quan al final de l'etapa del cardenal Antonio Maria Rouco, la Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola va manifestar "una gran inquetud" per la desintegració d'Espanya. Els bisbes catalans van fer una nota en els mateixos termes que la d'aquest dimarts i que la de la setmana passada.

Els bisbes catalans ja fan el que han de fer

També és significatiu que en la nota de la Secretaria d'aquest dimarts es remarqui que "els Bisbes diocesans tenen en les seves respectives diòcesis la responsabilitat pròpia i immediata d’acompanyar i orientar els seus fidels". I que "així ho estan fent els Bisbes de Catalunya també en aquesta qüestió”. Una manera diplomàtica de recordar que cada bisbe és qui s'ha de pronunciar sobre el que passa en el seu territori i que els bisbes catalans ja ho han fet. La Santa Seu també fa temps que ha avalat aquesta posició en boca del secretari d'Estat, Pietro Parolin.

L'episcopat català mai ha volgut fer una valoració moral de l'independentisme o de les diferents opcions polítiques sobre la relació amb Espanya que concorren en les eleccions. En la nota de la setmana passada van expressar "el nostre respecte per la legítima diversitat d’opcions que se sotmetran a votació" i van repetir alguns criteris generals de convivència i de respecte als drets de les persones que ha de tenir present qualsevol opció.

En aquest cas, les oracions que demanaven la setmana passada eren per encomanar-se a la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya, per tal que "intercedeixi perquè el nostre poble sàpiga discernir bé les seves opcions i trobi camins per a construir un futur més just i més fratern, obert solidàriament a la realitat dels altres pobles del món".

Aquest és el text de la nota que s'ha publicat aquest dimarts:

NOTA de la Secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense

“Davant les peticions de diversos mitjans de comunicació en relació a la posició dels Bisbes de Catalunya referent a les Eleccions al Parlament de Catalunya convocades per al proper 27 de setembre recordem que:

El passat dia 7 de setembre la Conferència Episcopal Tarraconense va fer pública una Nota dels Bisbes, aprovada per unanimitat, en la qual ja expressaven el seu criteri respecte d’aquestes Eleccions.

Els Bisbes de Catalunya es ratifiquen que no correspon a l’Església proposar una opció concreta, però sí que defensen la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que es basin en el respecte de la dignitat de les persones i dels pobles, i que recerquin amb constància la pau, la solidaritat i la justícia.

Els Bisbes diocesans tenen en les seves respectives diòcesis la responsabilitat pròpia i immediata d’acompanyar i orientar els seus fidels, i així ho estan fent els Bisbes de Catalunya també en aquesta qüestió.”

Mn. Norbert Miracle, vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense. Barcelona, 22 de setembre de 2015.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.