Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri -CR) "Per a nosaltres, l'amor a Catalunya forma part de l'amor al proïsme". Aquest és el missatge del cardenal Lluís Martínez Sistach en la missa de commemoració de la Diada que ha presidit aquest 11 de setembre a Santa Maria de Mar. Aquest "amor a Catalunya" es tradueix en l'aportació que podem fer els cristians participant el vida pública i cívica del país per millorar-lo: "es tracta de la solidaritat bàsica amb les persones del nostre entorn, no només en la seva dimensió intima, sinó també en la seva realitat social".

Així, l'arquebisbe ha demanat "una presència evangèlica" dels cristians que promogui "valors a favor de la justícia i la solidaritat" que comporten "l'opció preferent pel pobres i pels immigrants i refugiats". En aquest punt s'ha referit especialment a les imatges d'aquests dies de refugiats arribant a Europa i a la crida del papa Francesc per acollir-los, "de gent que no tenen treball al seu lloc d'origen o que han de fugir per salvar les vides".

En l'homilia l'arquebisbe de Barcelona també ha argumentat que "l'amor de l'Església a tots els germans ens porta a oferir la fe", com demana el papa a "oferir la joia de l'Evangeli". "Així estem fent un servei a les persones", oferint una fe que sempre "es tracta de proposar, no d'imposar".

Sistach ha admès que en aquest moment això també pot significar anar contracorrent, però "si la veu de l'Església callés es perdria una riquesa que forma part de la nostra història col·lectiva i de la nostra identitat". Per això, ha citat la crida del Concili Provincial Tarraconense perquè els cristians s'impliquin en la vida social com a servei i perquè "l'Església no esdevingui cultural i socialment irrellevant"

Eleccions històriques

Martínez Sistach també s'ha referit a les eleccions "de gran importància històrica" i ha repetit literalment l'argumentari de la nota publicada dilluns pels bisbes catalans. Ha recordant tant la seva l'excepcionalitat del 27S com la "legitimitat moral de totes les opcions polítiques". També ha reivindicat que "la nostra identitat té una antiquíssima història" i la importància de "l'aportació cristiana" a la configuració de la realitat catalana.

La missa de Diada l'organitza la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat des de la seva fundació el 1899. Tant en iniciar com en acabar l'acte, el cardenal Sistach ha encoratjat a mantenir i difondre aquest "acte religiós de la Diada". Com sempre s'ha tancat la celebració resant la Visita Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat de Torras i Bages, fundador de la Lliga.

En acabar, el rector de la Basílica ha recordat que el 2015 es compleixen 30 anys de la primera missa de la Diada a Santa Maria del Mar, que abans es feia a la basílica dels Sants Just i Pastor. Salvador Pié els ha animat a mantenir aquesta celebració i a continuar acollint-la a Santa Maria del Mar. En nom del Govern de la Generalitat hi ha assistit el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell.

També s'ha anunciat que el proper 16 d'octubre a Santa Maria del Mar es farà un concert solidari amb els refugiats amb l'Escolania de Montserrat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.