(Laura Mor –CR) Nous germans a la família monàstica de l’orde cistercenc, sense vots ni hàbit religiós. Aquest dissabte el pare abat Josep Alegre beneirà i imposarà medalles a sis familiars i amics que s'incorporen a la Germandat de Poblet. Rebran la Regla de Sant Benet en el marc de l'assemblea plenària anual d'aquesta associació de laics que tindrà lloc a la sala capitular del monestir.
Aquest gest mostrarà el “vincle espiritual” que els uneix al monestir. El pare Francesc Tulla és la persona que fa d'enllaç i explica el perfil de les persones que acullen: “La germandat són els familiars i amics que per un motiu o altre s'acosten al monestir i volen estar amb nosaltres”.
El rector de la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla de Sitges, Josep Pausas, parlarà durant la trobada de dissabte sobre 'La germandat dels laics al segle XXI'. I és que l'origen de l'entitat remet al segle XII, quan va néixer amb l'objectiu d'ajudar els monjos, “en un moment en què la comunitat tenia moltes necessitats” diu Francesc Tulla. Des de llavors i fins que el gener de 1945 es va restaurar, la realitat ha canviat.
Avui la Germandat la formen vora tres-centes persones i es concep també com una oportunitat per enfortir el laïcat amb el monestir de Poblet com a font espiritual. El polític, advocat i economista Llibert Cuatrecasas, n'és el president.
Reconeixement i compromís
L'Assemblea plenària de dissabte, que s'acostuma a celebrar la darrera setmana de juny, és el moment de trobar-se per celebrar junts una missa, repassar l'estat de comptes i obrir les portes a nous germans.
La germandat també preveu un recés formatiu per preparar l'advent i compta amb un petit grup de lectio divina, que es troba unes dues o tres vegades l’any. Entre les seves activitats també hi ha el finançament de la revista 'Poblet'.
Per la seva banda el monestir exigeix als membres de la germandat “un reconeixement i alhora un major compromís de la seva relació amb Poblet”.