(Obra Social 'la Caixa') Els resultats de diferents estudis sociològics elaborats als Estats Units mostren que els alumnes universitaris amb les habilitats emocionals més desenvolupades presenten un nombre més petit de símptomes físics, menys ansietat social i depressió, un ús més gran d’estratègies d’afrontament actiu per solucionar problemes i menys rumiament.
En aquest context, l’Obra Social ”la Caixa” dins de la seva plataforma de continguts en línia, www.eduCaixa.com, el més visitat pels usuaris el 2014 ha estat el d’"Emocions i sentiments 1", amb prop de 10.000 visites, doblant els accessos al segon recurs més popular, "Qualitats personals".
Ambdós pertanyents al projecte d’Educació Socioemocional i adreçats a alumnes de primària, són recursos que tenen com a objectiu donar a conèixer les emocions i els sentiments que experimenten les persones, per aprendre a ser conscients d’allò que cadascú sent en diferents situacions i saber expressar-ho. Les activitats s’han dissenyat per projectar-les a l’aula, de manera que tot el grup pugui veure les animacions i els exercicis que contenen i pugui participar en una sessió dinàmica i entretinguda, i es facin de forma oral.
A través d’aquest recurs, es busca afavorir un millor coneixement de les emocions bàsiques, així com el reconeixement de les sensacions corporals que les acompanyen en el moment en què s’experimenten, i aprendre a parlar dels sentiments propis davant els altres.
Un altre exemple que demostra la demanda predominant de l’aplicació dels aspectes socioemocionals a l’aula es troba dins l’Àrea Cultural. Es tracta d’un àmbit que recull recursos vinculats a l’art, la música o el teatre com a eines de creixement personal i motor social. Entre aquests recursos, només n’hi ha un que presenta un contingut de treball més gran en el terreny personal, empàtic i emocional, que no pas en el pla cultural o artístic. És Saber escoltar, el més popular de tots el 2014, amb prop de 25.500 visites.
Saber escoltar posa èmfasi en la importància de l’atenció, l’escolta activa de l’altre, el respecte del torn de paraula… Per posar-lo en pràctica, es proposen diferents activitats, des de l’audició d’un conte fins a una activitat en la qual el torn de paraula es representa amb un pal. Els principals objectius d’aquesta activitat consisteixen a fer comprendre la importància d’escoltar amb atenció per poder aprendre, treballar l’audició atenta i aprendre a respectar el torn de paraula.
eduCaixa engloba recursos pedagògics, innovadors, pràctics i de fàcil accés, amb propostes educatives pensades per despertar habilitats emprenedores, potenciar vocacions científiques i divulgar l’art i la cultura, i també per promoure el creixement personal fomentant els hàbits saludables, l’educació en valors i la sensibilització social. Amb aquesta finalitat, i fruit de l’experiència i el compromís que l’Obra Social ”la Caixa” manté amb el món educatiu, eduCaixa posa a disposició de les escoles una àmplia oferta educativa. L’any passat, eduCaixa va arribar a 7.755 escoles de tot Espanya i a un total de 2.014.289 alumnes.