Salta al contenuto principale

Audiència general del papa Francesc a l'Aula Pau VI. Dimecres 21 de gener de 2015

Estimats germans i germanes, bon dia.

Avui em centraré en el viatge apostòlic a Sri Lanka i a Filipines, que vaig fer la setmana passada. Després de la visita a Corea fa uns mesos, he anat altra vegada a Àsia, continent de riques tradicions culturals i espirituals. El viatge ha estat principalment una trobada joiosa amb les comunitats eclesials que, en aquests països, donen testimoni de Crist: les he confirmat en la fe i en l’esperit missioner. Conservaré sempre en el cor el record de l’acolliment festiu de les multituds –en alguns casos fins i tot oceàniques–, que ha acompanyat els moments més destacats del viatge. També he encoratjat el diàleg interreligiós al servei de la pau, així com la trajectòria d’aquests pobles vers la unitat i el desenvolupament social, especialment amb el protagonisme de les famílies i dels joves.

El moment més destacat de la meva estada a Sri Lanka ha estat la canonització del gran missioner Josep Vaz. Aquest sant sacerdot administrava els Sagraments, sovint en secret, als fidels, però va ajudar tots els necessitats sense distinció, de qualsevol religió i condició social. El seu exemple de santedat i amor al proïsme segueix inspirant l’Església a Sri Lanka en el seu apostolat de caritat i d’educació. Vaig posar sant Josep Vaz com a model per a tots els cristians, cridats avui a proposar la veritat salvífica de l’Evangeli en un context multireligiós, amb respecte als altres, amb perseverança i amb humilitat.

Sri Lanka és un país de gran bellesa natural, i els seus habitants estan intentant de reconstruir la unitat després d’un llarg i dramàtic conflicte civil. En la meva trobada amb les autoritats de govern he insistit en la importància del diàleg, del respecte a la dignitat humana, de l’esforç d’involucrar tothom per trobar solucions adequades per a la reconciliació i el bé comú.

Les diferents religions tenen un paper molt important en aquest sentit. La meva trobada amb els líders religiosos ha estat una confirmació de les bones relacions que ja hi ha entre les diverses comunitats. En aquest context he volgut encoratjar la cooperació existent entre els seguidors de les diferents tradicions religioses, per tal de poder guarir amb el bàlsam del perdó els que encara estan plens dels patiments dels últims anys. El tema de la reconciliació ha caracteritzat també la meva visita al santuari de Nostra Senyora de Madhu, molt venerada per les poblacions Tàmils i Cingaleses i lloc de pelegrinatge dels membres d’altres religions. En aquell lloc sant hem demanat a Maria la nostra Mare que obtingui per a tot el poble de Sri Lanka el do de la unitat i de la pau.

De Sri Lanka me n’he anat altra vegada a Filipines, on l’Església es prepara per celebrar el cinquè centenari de l’arribada de l’Evangeli. És el país catòlic més gran d’Àsia, i el poble filipí és ben conegut per la seva profunda fe, la seva religiositat i el seu entusiasme, fins i tot en la diàspora. En la meva reunió amb les Autoritats nacionals, així com en els moments de pregària i durant la multitudinària missa conclusiva, he remarcat la costant fecunditat de l’Evangeli i la seva capacitat d’inspirar una societat digna de l’home, en la qual hi ha espai per a la dignitat de cadascú i les aspiracions del poble filipí.

L’objectiu principal de la visita, i el motiu pel qual vaig decidir anar a Filipines –aquest ha estat el motiu principal–, era poder expressar la meva proximitat als nostres germans i germanes que van patir la devastació del tifó Yolanda. He anat a Tacloban, la regió més greument afectada, on he rendit homenatge a la fe i a la capacitat de sobreposar-se de la població local. A Tacloban, per desgràcia, les condicions climàtiques adverses han causat una altra víctima innocent: la jove voluntària Kristel, aclaparada i morta per una estructura arrossegada pel vent. Després he donat les gràcies a tots aquells que, des de qualsevol part del món, van respondre a les seves necessitats amb una generosa ajuda. El poder de l’amor de Déu, revelat en el misteri de la Creu, es va fer evident en l’esperit de solidaritat demostrat amb molts actes de caritat i de sacrifici que van marcar aquells dies foscos.

Les trobades amb les famílies i amb els joves, a Manila, han estat moments destacats de la visita a Filipines. Les famílies sanes són essencials en la vida de la societat. Dóna consol i esperança veure tantes famílies nombroses que acullen els fills com un veritable do de Déu. Ells saben que cada fill és una benedicció. He sentit que alguns diuen que les famílies amb molts fills i el naixement de tants nens són una de les causes de la pobresa. Em sembla una opinió simplista. Puc dir, tots podem dir, que la causa principal de la pobresa és un sistema econòmic que ha tret la persona del centre i hi ha posat el déu diner; un sistema econòmic que exclou, exclou sempre: exclou els nens, els vells i els joves, sense treball… –i que crea la cultura del rebuig que vivim–. Estem acostumats a veure persones rebutjades. Aquesta és la causa principal de la pobresa, no les famílies nombroses. Recordant la figura de sant Josep, que va protegir la vida del “Sant Nen”, tan venerada en aquest país, he recordat que cal protegir les famílies, que s’enfronten a diverses amenaces, perquè puguin donar testimoni de la bellesa de la família en el projecte de Déu. Cal també defensar les famílies de les noves colonitzacions ideològiques, que posen en perill la seva identitat i la seva missió.

Ha estat una joia per a mi estar amb els joves de Filipines, per escoltar les seves esperances i les seves preocupacions. He volgut oferir-los el meu encoratjament pels seus esforços en la contribució a la renovació de la societat, especialment mitjançant el servei als pobres i la cura del medi ambient natural.

La preocupació pels pobres és un element essencial de la nostra vida i del testimoni cristià –he esmentat això també en la visita–; comporta el rebuig de qualsevol forma de corrupció, perquè la corrupció roba als pobres i exigeix una cultura d’honestedat.

Dono gràcies al Senyor per aquesta visita pastoral a Sri Lanka i Filipines. Li demano que beneeixi sempre aquests dos països i que confirmi la fidelitat dels cristians al missatge evangèlic de la nostra redempció, reconciliació i comunió amb Crist.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.