Salta al contenuto principale

(CR/UdG) Aquesta setmana el físic i poeta David Jou ha rebut un reconeixement més que merescut. Un home d'alçada tant física, com científica i espiritual. Dimecres va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Girona. Prop de dues-centes persones es van aplegar a l’Aula Magna Modest Prats per acompanyar-lo.

La figura de Jou com a científic, humanista i poeta, va ser detalladament glossada pels professors del Departament de Física, Xavier Casamitjana i Elena Roget. El rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, va definir David Jou com un “home renaixentista” i en va destacar “la contribució a la ciència, el prestigi intel·lectual, el rigor acadèmic, el compromís ètic i la seva disposició constant a compartir les seves reflexions amb tota la ciutadania”.

La incorporació de Jou al claustre de doctors honoris causa representa, segons Sergi Bonet, “la voluntat d’agermanar disciplines i d’eixamplar els horitzons del coneixement”.



Per la seva banda, David Jou es va mostrar “enormement agraït per aquest màxim honor”. Les seves paraules, carregades de connotacions poètiques i de referències científiques, van desgranar els vincles que l’uneixen amb la Universitat de Girona, i que es remunten al 1983, en els inicis del Grup de Física Ambiental.



Jou ha dirigit i assessorat les tesis i tesines de professors que llavors començaven la seva carrera universitària. Durant els últims 20 anys ha participat en més de 25 activitats (seminaris, taules rodones, recitals...) en diferents centres culturals de la ciutat de Girona, i ha profunditzat en la història de la càbala a Girona, que també ha contribuït a donar a conèixer.

En l’acte també es va destacar la complementarietat de seva dedicació científica, poètica, docent i com a traductor. En aquest darrer aspecte destaca la traducció, en castellà i català, de les obres més importants de Stephen Hawking.

El doctorat concedit per la Universitat de Girona a proposta del Departament de Física, afegeix el nom de David Jou a la llista de més d’una vintena de personalitats distingides per aquesta institució.

Coincidint amb l’acte, la Biblioteca de la Universitat ha preparat una exposició de l’obra bibliogràfica de David Jou, que abraça obres científiques, de divulgació i poètiques, i que es pot consultar fins al 31 de gener a la unitat del Campus Montilivi. Posteriorment es podrà visitar a la Biblioteca del Barri Vell del 16 de febrer al 8 de març de 2015.



Nou poemari de Nadal

Aquest Nadal David Jou ofereix una nova proposta als seus lectors. Acaba de publicar

Poemes de Nadal i de Setmana Santa, un volum de gairebé cent pàgines que recopila i amplia els seus poemes sobre aquests dos temps forts litúrgics. Una obra poètica que a partir de la Paraula d’endinsa en el misteri del naixement i la mort. L’obra arriba un any després de la publicació, també a Viena Edicions, de Poemes sobre ciència i fe.

David Jou és catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1989. S’ha especialitzat en termodinàmica de processos irreversibles i mecànica estadística fora de l’equilibri, però ha fet incursions en moltes altres àrees de recerca, com ara la turbulència quàntica, la mecànica de fluids o la biofísica. La seva aportació més reconeguda a la física és la formulació (juntament amb J. Casas-Vázquez i G. Lebon) de la teoria de termodinàmica fora de l’equilibri anomenada termodinàmica irreversible estesa, que s’ha recollit en el llibre Extended Irreversible Thermodynamics (amb J. Casas-Vázquez i G. Lebon), del qual s’han fet quatre edicions i ha estat traduït al rus. Aquesta teoria s’aplica a camps tan diversos com la nanotecnologia, les dissolucions de polímers, el transport a través de membranes i, fins i tot, entre d’altres, a models cosmològics que incorporen efectes de viscositat i expansió accelerada.



A més, ha treballat per construir ponts entre la ciència, l’humanisme i la religió i ha demostrat estar compromès amb el nostre país i la nostra cultura. Com a poeta ha publicat més d’una vintena de llibres de poesia en català i ha rebut nombrosos premis literaris. Alguns dels seus llibres han estat traduïts a l’anglès, l’alemany, el castellà, el polonès, l’italià i el rus. Com a divulgador científic i assagista ha publicat nombrosos llibres, ha pronunciat centenars de conferències i ha participat en taules rodones i mitjans de comunicació.

És membre del Patronat de la Fundació Joan Maragall, on acaba d'impartir un curs sobre l'esperança, i des del 2013 publica un vídeo-blog sobre Ciència i Fe a CatalunyaReligió.cat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.