Salta al contenuto principale

(Laura Mor –CR) L'església de Santa Anna de Barcelona acollirà aquest dijous una pregària oberta amb cants de Taizé per celebrar el guardó del IV Memorial Cassià Just, que el govern ha decidit atorgar a la comunitat monàstica d'aquest poble de la Borgonya francesa. Un espai espontani, de trobada, com tants d'altres que els darrers anys han nascut a Catalunya i que tenen Taizé com a model d'inspiració.

Curiosament, Taizé no ha potenciat ni ha pretès mai constituir un moviment fora de la comunitat que hi ha a França. Jaume Casassas, laic de l'Església de Barcelona que hi manté un vincle d'amistat des de fa anys, considera que els joves que hi van són cridats al compromís als propis moviments i parròquies i que aquesta és la gràcia de la proposta: “Taizé permet poder beure de la font, que ens ajuda, però després demana un compromís des d'aquí, sense crear un moviment nou”.

Una fórmula senzilla, dialogant i oberta

El nostre país ha vist néixer molts grups de generació espontània que usen els seus cants, bé sigui en pregàries o en moments concrets de la litúrgia que demanen major interiorització. En un context de davallada de la pràctica religiosa, l'èxit de la fórmula de Taizé entre els més joves passa, segons Casassas, per “propososar una manera d'acostar-se a Déu més senzillla, a través d'una actitut no gens moralista, sinó més aviat dialogant i oberta de l'evangeli”.

L'atracció per l'esperit ecumènic i pacificador del monestir d'aquest petit francès ha fet que molts joves hi viatgin, o participin d'alguna de les trobades europees que proposen per cap d'any. Barcelona ha estat ciutat d'acollida d'aquests encontres en tres ocasions –l'any 1979, el 1985 i el 2000–. Una situació afavorida, segons Casassas, perquè “aquí hi ha molt de teixit eclesial jove i l'Església convidava específicament a que hi vinguessin”. Tampoc escapa de l'interès dels joves el caràcter internacional de Taizé, on hi troben un “espai de trobada amb persones amb origens i cultures diferents”, assenyala Jaume Casassas.

L'esperit ecumènic, origen del fundador

Trobada, encontre, espai de confluència. Tot això ha volgut reflectir també el pintor barceloní Perico Pastor, a qui se li ha encarregat enguany la creació del guardó. En aquest cas una aquarel·la en la qual, explica, ha fet opció “per una estètica que fugís d’estereotips, subratllant coses en comú en comptes de diferències, d’acord amb la diversitat religiosa del país". El guardó el recolliran dimecres al Palau de la Generalitat dos germans de la comunitat que va fundar el germà Roger Schutz.

L'any vinent es commemoren precisament els 75 anys de la fundació de la comunitat, així com els cent anys de naixement del germà Roger i els deu de la seva mort. Per això diferents persones i grups afins catalans estan organitzant una trobada que tindrà lloc el mes de maig a la capital catalana i que ha de servir per compartir què ha significat Taizé en el seu itinerari vital.

[Fotografia: MCJ-MUEC de Barcelona]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.