Salta al contenuto principale

(David Casals i Vila –CR) Per parlar d'Àfrica i aproximar-se bé a la seva realitat, és fonamental entendre dues coses: el paper que hi juguen les dones i que és un territori del que “no se'n pot parlar sense fer-ho de la religió i l'espiritualitat”.

Així ho exposa en declaracions a CatalunyaReligió.cat Jean Bosco Botsho, autor d'un llibre sobre llocs sagrats de l'Àfrica i president de l'entitat Africat, que ha organitzat un cicle de conferències que comença aquest dimarts 4 de novembre on parlaran dones de diferents tradicions religioses. El cicle durarà un mes i mig, fins a mitjans de desembre.

Africat és una associació amb seu a la capital catalana que pretén acostar els pobles africans i Catalunya, i ara, vol fer una mirada a l'espiritualitat mitjançant aquest cicle. I ho fa no sols parlant de les religions tradicionals africanes, sinó amb fidels de les principals religions de tot el planeta que participen en conferències, xerrades, tallers, diàlegs i actuacions musicals.

Reivindicar el paper de les dones

“Sense l'ajut de les dones de la meva família no hagués pogut estudiar. Les dones són importants a Àfrica i a tot arreu”, explica Botsho, preguntat sobre perquè decideixen fer un cicle amb mirada de dona.

“El que ens interessa és contribuir en el foment de la societat catalana, on les dones, dins de les religions, tinguin reconegut el seu paper”, diu Botsho, que hi afegeix: “Volem donar la paraula a les joves, i indicar el paper preponderant de la dona i la seva contribució al que som nosaltres com a persones”.

“Les joves parlen”

Botsho, coordinador del programa d'activitats, diu que per a ell, una de les xerrades que més il·lusió li ha fet coordinar és amb dones joves de diferents comunitats de Barcelona, que moderarà la lama Yeshe Chödrön, vicepresidenta de l'Associció d'Amics de la Unesco de Lleida per al Diàleg Interreligiós.

També hi intervendran dones de diferents tradicions religioses: la fe bahá'í, el judaisme, l'hinduisme i des de diferents denominacions del món protestant. L'organització no pretén descuidar l'Àfrica, amb diferents sessions sobre islam i l'espiritualitat tradicional africana.

D'actes, no només se'n faran a Barcelona, sinó a d'altres punts de la geografia catalana, com Girona i Tarragona.

Forcades, la primera convidada

El cicle arrancarà aquest dimarts 4 de novembre a l'Institut Francès (Moià, 8) amb una conferència de la monja benedictina i col·laboradora de CatalunyaReligió.cat Teresa Forcades, que s'ha consolidat en aquests darrers anys com una de les principals veus a Catalunya de la teologia feminista, mitjançant conferències, llibres, tribunes mediàtiques i altres publicacions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.