Salta al contenuto principale

(Jesuïtes) Del 2 al 8 de novembre de 2014 més de 70 experts en educació, de les escoles dels jesuïtes de tot el món, es trobaran a Manresa i Barcelona per analitzar els reptes de l'educació del segle XXI en el marc del Seminari Internacional sobre Pedagogia i Espiritualitat Ignasiana (SIPEI) que convoca el Secretariat d’Educació de la Companyia de Jesús.

Es tracta de promoure una reflexió conjunta al voltant de la missió educativa de la Companyia de Jesús, que contribueixi a la renovació pedagògica de les seves escoles. Aquesta iniciativa forma part del treball en innovació pedagògica, que estan promovent els jesuïtes en el marc de la construcció d'una xarxa global dels seus centres arreu del món.

Els dies 10 i 11 de novembre, els experts coneixeran en profunditat el projecte Horitzó 2020, que està impulsant Jesuïtes Educació de Catalunya a les seves escoles, capdavanter d'aquest procés de transformació educativa, amb canvis radicals al currículum, als espais i a l'organització educativa.

El mateix Superior General dels Jesuïtes, Adolfo Nicolás, celebra la iniciativa i valora positivament l’oportunitat de diàleg entre la pedagogia i l’espiritualitat. En un missatge als participants, Nicolás recorda que “l’educació va més enllà del què fem dins de les escoles”.

La convocatòria d’aquest Seminari va sorgir arran de la celebració del Col·loqui Internacional de l’Educació Secundària Jesuïta a Boston, l’any 2012, en el que es va constatar, tant la importància del treball en xarxa com la necessitat d’apostar per una transformació de l’educació que permeti respondre als nous paradigmes. Segons el màxim responsable en l'àmbit internacional de les escoles jesuïtes, el jesuïta colombià José Alberto Mesa, “els canvis vertiginosos i l’evolució del segle XXI plantegen reptes profunds als centres educatius”.

Els 70 convidats que participen presencialment al Seminari són experts designats i que provenen dels diversos punts del món on la Companyia de Jesús desenvolupa la seva acció educativa. Prèviament però, el Seminari ha estat obert a moltes més persones que han pogut participar virtualment amb aportacions que han estat recollides i incorporades a les ponències.

Entre les qüestions que s’abordaran aquests dies cal destacar les transformacions pedagògiques per facilitar un procés d’aprenentatge d’acord amb el món d’avui, la incorporació dels avenços de les neurociències, l'educació de la interioritat, el desafiament de l'equilibri entre l’excel·lència i l'equitat, la nostra relació amb el medi ambient per crear una nova consciència ecològica, o el repte d’ajudar els alumnes a conèixer la realitat i comprometre’s en la lluita per la justícia.

L’acte inaugural del SIPEI tindrà lloc el dilluns 3 de novembre i comptarà amb la presència de la vicepresidenta de la Generalitat de Catalunya Joana Ortega, l’alcalde de Manresa Valentí Junyent i el Provincial d'Espanya de la Companyia de Jesús Francisco José Ruiz. El superior general de la Companyia de Jesús, Adolfo Nicolás, hi serà present a través del vídeo que es projectarà amb el missatge que adreça als participants.

El Seminari es clourà el dia 7 de novembre en un acte amb assistència de la Consellera d’Ensenyament Irene Rigau, l'alcalde de Manresa Valentí Junyent, el degà de la Universitat Blanquerna Josep Gallifa, el delegat dels Jesuïtes de Catalunya Llorenç Puig i el secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya Enric Puig.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.