Salta al contenuto principale

(Bisbat de Lleida) L'Ajuntament de Lleida ha finalitzat les obres de restauració de la capella del cementiri municipal, la qual restablirà els oficis religiosos a partir d'aquest dissabte, 1 de novembre, amb les celebracions eucarístiques de tots els diumenges i dies festius, a les 11 del matí, segons explica mossèn Jacint Cotonat en aquest vídeo, on també comenta com s’ha fet la rehabilitació interior i exterior del temple.

Aquesta actuació, que ha tingut un pressupost d'uns 65.000 euros, ha consistit a rehabilitar i condicionar la teulada i les façanes de la capella amb l'objectiu de millorar la seva imatge i, alhora, s'ha actuat al seu interior per reparar les humitats existents i fer-hi altres actuacions complementàries, com la substitució de l'actual imatge d'un crist jacent per un altre de ressuscitat.

A més, s'han posat a les parets una selecció de les làpides més ben conservades dels nínxols del departament de Sant Anastasi, que van ser enderrocats l'any 2006 a causa del seu deteriorament i que han estat substituït per 1.156 nínxols nous que la Paeria ha anat construint en els darrers anys. El projecte també ha inclòs la reconstrucció de l'arc de comunicació amb el departament de Sant Miquel.

L'edifici que conforma la capella del departament de Sant Anastasi és de construcció senzilla, d’estil neoromànic a partir d’ una planta de 65,34 metres quadrats útils, de base rectangular que incorpora un absis de mig punt en la zona de l’altar i disposa una sagristia lateral d’accés fora de l’àmbit de la mateixa. La planta està sustentada per 8 columnes i arcs de mig punt que conformen la nau de l’edifici sobre un basament de pedra. Les columnes acabades amb capitells suporten un arquitrau sobre el qual descansen els tres arcs de coronació de la coberta. A més, el sostre de l'absis de la capella es remata amb una geometria semiesfèrica integrant-se en l’arc de mig punt de la nau. Destaca, a més, la coronació del campanar fet d’ornaments de totxo massís vist.

El departament de Sant Anastasi, on hi ha la capella és el més antic del cementiri, data segons cronologia històrica de l’any 1784 i va ser destinat per aquest ús al comprar la Paeria la finca del "Garrut" situada al Pla de Vilanoveta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.