Fa poques setmanes s’han celebrat els primers vint-i-cinc anys del programa “Creure avui”, produït per l’Arxiprestat de Mataró i emès per la televisió local m1tv. La celebració ha comptat amb l’edició d’un llibret commemoratiu, vàries conferències i una missa d’acció de gràcies. El programa té una periodicitat setmanal, hi col·laboren unes quantes persones (al llarg dels anys la llista és interminable) i compta amb diferents espais, tot amb una factura més que acceptable. Això em fa pensar en tres coses.
La primera, per destacar que la creació del programa es degué a l’impuls de l’aleshores arxipreste, Josep Colomer, i d’un ateu irreductible que dirigia la televisió aleshores independent, en Josep Lluís Lligonya, que ja ha mort. Tots dos van veure que els convenia entendre’s i no els va costar gens. Qüestió de caràcter, sí, però també d’intel·ligència. La segona, per destacar també el paper del director del programa des del principi, en Ramon Safont-Tria, un veritable líder, pacient, abnegat i professional (i va arribar dirigir també un temps el programa “Signes dels temps” a TV3).
I la tercera, posar de manifest que, fonamentalment, la missió de l’Església és comunicativa: la d’anunciar la bona nova. Tant a través de la tradició, com de la litúrgia, de la catequesi, la reflexió o de l’expèriència. En un món com el nostre, hiperconnectat, versàtil i abundant en possibilitats comunicatives, trobo que encara no es veu prou la prioritat que té per als cristians entrar a l’àgora de la comunicació moderna, tot i els riscos. També, i potser més, a nivell local, sense roucos que distorsionin. I fan bé, els mitjans, entre la progressió geomètrica d’informació, oferir gruix, criteri, sentit (tot i que compartits) que facin possible el miracle de la comunicació. Això deu ser creure, avui.
____________________
article per la revista Foc Nou (jul. 2014)
Enllaç extern
Temàtica
Territori
Gruppi