Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dilluns 7 d'abril de 2014
L’Evangeli de l’adúltera perdonada ha inspirat el Papa per explicar què és la misericòrdia de Déu. L’episodi és conegut: els escribes i els fariseus porten davant de Jesús una dona sorpresa en adulteri i li pregunten què han de fer, tenint en compte que la llei de Moisès preveia la lapidació, perquè això és considerava un pecat gravíssim. “El matrimoni –afirma el Papa– és el símbol i és també una realitat humana de la relació fidel entre Déu i el seu Poble. I quan s’arruïna el matrimoni amb un adulteri, s’embruta la relació de Déu amb el seu poble”. Però els escribes i fariseus fan aquesta pregunta per a poder acusar-lo: “Si Jesús hagués dit ‘Sí, sí, endavant amb la lapidació, ells haurien dit a la gent: ‘Però aquest és el vostre mestre tan bo... Mireu què ha fet amb aquesta pobra dona!’. I si Jesús hagués dit: ‘No, pobreta! Perdoneu-la!, haurien dit ‘no compleix la llei’... A ells no els importava la dona: no els importaven els adúlters, potser algun d’ells n’era d’adúlter...No tenia importància! Només importava posar un parany a Jesús!”. D’aquí ve la resposta del Senyor: “Qui de vosaltres estigui sense pecat, que llanci la primera pedra contra ella!”. L’Evangeli, amb una “certa ironia”, diu que els acusadors ‘se n’anaren un a un, començant pels més vells’. Es veu –observa el Papa– que aquests en el banc del cel tenien un bon compte corrent en contra d’ells”. I Jesús es queda sol amb la dona, com un confessor, i li diu: “Dona, on són? Ningú t’ha condemnat? On són? Estem sols, tu i jo. Tu davant de Déu sense les acusacions, sense la xerrameca. Tu i Déu! Ningú t’ha condemnat? “. La dona respon: ‘Ningú, Senyor!, però no diu: “Ha estat una falsa acusació! Jo no he estat adúltera!”, “reconeix el seu pecat”. I Jesús afirma: “Jo tampoc et condemno! Vés, vés i d’ara en endavant no pequis més, per no passar per un mal moment com aquest; per no passar tanta vergonya; per no ofendre Déu, per no embrutar la bona relació entre Déu i el seu poble”. “Jesús perdona! –afirma el Papa-. Però aquí hi ha quelcom més que el perdó”:
“Jesús passa la llei i va més enllà. No diu: ‘No és pecat l’adulteri!”. No, no ho diu! Però no la condemna amb la llei. I aquest és el misteri de la misericòrdia. Aquest és el misteri de la misericòrdia de Jesús”.
“La misericòrdia –observa el Papa Francesc– és una cosa difícil de comprendre”:
“Però, Pare, la misericòrdia esborra els pecats?”. No! El que esborra els pecats és el perdó de Déu!”. La misericòrdia és la manera de perdonar de Déu. Perquè Jesús podia dir: ‘Jo et perdono. Vés!’, com va dir al paralític que li havien presentat baixant-lo del sostre: ‘Els teus pecats et són perdonats!’. Aquí diu: ‘Vés en pau!’. Jesús va més enllà. Li aconsella que no pequi més. Aquí es veu l’actitud misericordiosa de Jesús: defensa el pecador dels seus enemics: defensa el pecador d’una condemna justa. També nosaltres, quants de nosaltres, potser hauríem d’anar a l’infern, quants de nosaltres? I això és correcte, la condemna... i Ell perdona més enllà. Com? Amb aquesta misericòrdia!”.
“La misericòrdia –diu el Papa– va més enllà i fa que en la vida d’una persona el pecat quedi a part. És com el cel”:
“Nosaltres mirem el cel, tants estels, tants estels, però quan ve el sol, al matí, amb tanta llum els estels no es veuen. Així és la misericòrdia de Déu: una gran llum d’amor, de tendresa. Déu perdona no amb un decret, sinó amb una carícia, acariciant les nostres ferides del pecat. Perquè Ell està compromès amb el perdó, està compromès amb la nostra salvació. I així Jesús fa de confessor: no humilia, no diu ‘Què has fet, digues! I quan ho has fet? I com ho has fet? I amb qui ho has fet?’. No! ‘Vés, vés i d’ara en endavant no pequis més!’. És gran la misericòrdia de Déu, és gran la misericòrdia de Jesús. Ens perdona, acariciant-nos!”
Traducció: Josep Ma. Torrents –Catalunya Religió