Salta al contenuto principale

(Xarxa de suport als assentaments, Poblenou. Difonem des d'aquí el seu comunicat, en una setmana en què el "Que se jodan" expressat al Parlament per membres del PP en anunciar les retallades al subsidi d'atur,contrasta amb el patiment dels subsaharians que malviuen en fàbriques abandonades i amb l'actitud de molts veïns)

Dijous 12 de juliol, els Mossos s’han presentat a una fàbrica abandonada que hi ha al carrer Josep Pla del Poblenou, on malviuen al voltant de tres-cents immigrants, la major part d’ells subsaharians i uns quants d’altres nacionalitats. Es tracta de l’assentament més gran de Barcelona.

Els Mossos han informat les persones que viuen en aquesta nau que han de desallotjar-la abans de del proper dilluns 16. No han mostrat cap document ni han notificat cap resolució als ocupants de la nau, els quals desconeixen si hi ha algun procés civil o penal obert. No s’estan respectant les garanties inherents a qualsevol procés penal, i s’està causant una greu indefensió a aquestes persones.

El col·lectiu subsaharià es dedica bàsicament a la recollida i venda de ferralla, i no protagonitzen conflictes amb el veïnat. Alguns porten més de tres anys entre nosaltres, i han participat en tasques d’integració. Aquesta situació no és l’única al Poblenou, ja que es donen casos semblants en altres indrets.

Davant d’aquests fets, la Xarxa d’Ajuda als Assentaments, composta per Apropem-nos, Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, CEPAIM, Assemblea Social del Poblenou, l’Associació Catalana de Residents Senegalesos (ACRS), la Coordinadora d’Associacions de Senegalesos de Catalunya (CASC), l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, i veïns i veïnes a títol individual, volem manifestar el següent:

  1. La impunitat amb què la policia actua, no respectant el procediment legal i envaint la intimitat de les persones.
  2. Pràcticament, l’abandonament en que es troben aquestes persones per part de les administracions, ignorant-los totalment.
  3. La nostra preocupació pel futur d’aquests col·lectius. L’Administració actua expulsant-los del lloc on ara viuen, però quina solució hi pensa donar? La Síndica de Greuges va proposar recentment una alternativa habilitant barracons, però d’immediat l’alcalde ho va titllar de “disbarat”, Potser té pensada el Sr. Trías una solució millor? O la filosofia social de l’Ajuntament es basa en desplaçar els elements que fan que la postal de Barcelona no quedi prou llampant?
  4. Considerem que la situació és fruit de la marginalitat a que es veuen abocades aquestes persones, que l’únic que busquen és treballar i viure amb dignitat. Un cop més, els interessos immobiliaris i especulatius poden més que les necessitats bàsiques de la gent.

Davant de tot això demanem:

a) Un projecte integral per part de l’Administració que plantegi mesures per a millorar les condicions de vida d’aquestes persones, en concret habilitant espais amb condicions higièniques i de serveis mínimes, en tant no puguin trobar una vivenda estable.

b) Estudiar de forma individualitzada les possibilitats de regularització legal (procés d’arrelament).

c) Prou pressió policial indiscriminada.

Barcelona, 12 de juliol de 2012

Xarxa de Suport als Assentaments

podeu contactar amb:

  • Montse Milà, AV Poblenou, (675805449)
  • Andrés Garcia, Assemblea Social Poblenou (638336383)
  • Mane Atab, CEPAIM (647258514)
  • Catherine Heintz, Apropem-nos (670253986)

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.