Aquesta Setmana Santa, un dels temes polèmics ha estat l’homosexualitat. Monsenyor Reig Pla, bisbe d’Alcalá de Henares, va afirmar durant els oficis de Divendres Sant retransmesos per La 2 a tota Espanya, que la homosexualitat era “com una ideologia” i la relacionava amb la prostitució. Totalment fora de lloc. Ha estat precisament el nostre arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, qui ha recordat que els homosexuals "mereixen tota la dignitat i el respecte".
El Catecisme de l’Església conté tres paràgrafs sobre l’homosexualitat. En resum, afirma que l’homosexualitat, “presenta formes molt variables a través dels segles i de les cultures” i, tot i que “la seva gènesi psíquica encara resta inexplicada” ,“són contraris a la llei natural” ique les persones homosexuals “són cridades a la castedat”.
Voldria, però, reproduir íntegrament un dels paràgrafs del Catecisme sobre l’homosexualitat que crec que dóna suport a les declaracions del nostre arquebisbe i aporta alguna precisió que crec que és d’actualitat en aquests moments:
“2358. Un nombre no negligible d’homes i dones presenten tendències homosexuals pregonament arrelades. Aquesta inclinació objectivament desordenada, per a la majoria d’ells és una prova. Cal acollir-los amb respecte, compassió i delicadesa. Cal evitar amb ells tot senyal de discriminació injusta. Aquestes persones són cridades a realitzar la voluntat de Déu en la seva vida i, si són cristianes, a unir al sacrifici de la creu del Senyor les dificultats que poden trobar pel fet de la seva condició”.
Com veiem, per al Catecisme de l’Església catòlica, i per tant de l’Església, l’homosexualitat no és una “ideologia”, el seu origen resta sense explicació, afecta un nombre apreciable de persones i, per a la majoria d’ells, es converteix en una autèntica prova. A més, “s’evitarà tot senyal de discriminació injusta”.
Tots tenim amics i coneguts que participen d’aquesta orientació sexual. Sabem que la viuen com poden i quasi sempre amb dificultat. Crec que aquests textos de l’Església aporten una mirada i expressen una actitud ben diferent a la del bisbe d’Alcalá de Henares. Alhora, també caldrà anar veient com evoluciona el pensament de l’Església en aquest tema que també ha estat “variable a través dels segles i de les cultures”, com ens recorda el Catecisme.
Tags
Gruppi