S'acaba de fer públic el Missatge de Benet XVI per a la propera Jornada Mundial de la Pau, el dia 1 de gener de 2012, que porta com a lema "Educar els joves en la justícia i la pau".
La Jornada Mundial de la Pau és una celebració instaurada per Pau VI l'any 1967 per tal de promoure, el primer de dia de l'any, la pregària i les iniciatives en favor de la pau. La Jornada dóna anualment al Papa l'ocasió d'oferir unes breus reflexions que, amb els anys, han conformat una contribució molt significativa al desenvoluapment i actualització de la doctrina social de l'Església.
Enguany, el Missatge de Benet XVI vol ser una crida als educadors, pares, mares i famílies, estaments educatius, mitjans de comunicació, responsables polítics i societat en general, per tal de prestar una major atenció i escolta a la joventut, gran esperança per al món, i a renovar els esforços per transmetre als joves l'estima pel valor positiu de la vida, el desig de dedicar-la al bé comú i de participar activament en la construcció d'una societat més humana i fraternal.
Res no pot substituir una atenta lectura d'aquest Missatge, que recomano vivament a pares i educadors. Només voldria subratllar un aspecte fonamental d'aquest text. Per Benet XVI, en línia amb altres reflexions recents en els seus discursos i cartes (i en continuïtat amb tota la tradició del pensament social de l'Església), posa èmfasi en el fet que l'educació en la justícia i la pau solament pot reeixir quan s'educa en la veritat i en la llibertat. Això vol dir que resulta decisiu contribuir al reconeixement de la veritat de l'ésser humà, en tant que ésser creat per Déu a la seva imatge i semblança i, per tant, la seva profunda i inviolable dignitat.
Aquest reconeixement és el que condueix a la persona a un sentiment de gratitud pel do inestimable de la vida, al respecte de cada ésser humà i a ajudar als altres a viure conforme la seva altíssima dignitat. I és justament en el reconeixment d'aquesta relació de la persona amb Déu on es descobreix el significat de la pròpia llibertat, que no és l'absolutisme del propi jo, sinó el descobriment en el seu interior d'una llei que el porta a fer el bé i a estimar. I és aquesta llei moral natural, de caràcter universal, i no una mera convenció humana, ni una llei positiva, ni cap ideologia política, la que fonamenta els drets i llibertats i, en últim terme, és la base d'una convivència justa i pacífica.
No cal dir que aquest Missatge ens serà d'utilitat als membres de Justícia i Pau, i ens ha d'anirmar a repensar la nostra tasca, la qual, de fet, sempre ha tingut com centre important d'atenció els joves, oferint permanentment activitats educatives en escoles i universitats i donant-los l'oportunitat de ser protagonistes de les nostres campanyes i accions.
Aprofito per convidar a tots aquells que es vulguin unir-se a nosaltres en aquesta celebració a participar en l'Eucaristia que amb aquest motiu celebrarem el proper dia 1 de gener a les 13h, a la catedral de Barcelona, presidida pel Cardenal arquebisbe Lluís Martínez-Sistach.