Salta al contenuto principale

Com és costum en cada convocatòria electoral, les comissions i associacions de Justícia i Pau de Catalunya, des de la nostra vocació com a entitats cristianes de servir al bé comú del nostre país, volem fer públiques algunes consideracions per tal de contribuir al debat polític i a la reflexió dels ciutadans cridats a exercir el seu dret de sufragi.

1. En primer lloc, volem expressar el nostre desig que la campanya electoral que tot just comença es basi en el respecte entre les diferents ofertes polítiques i sigui una oportunitat per promoure un debat constructiu sobre els reptes del nostre país i per fomentar la responsabilitat ciutadana en els afers comuns. En aquest sentit, deplorem els discursos de caire populista i poc reflexius, com els que han fet algunes forces polítiques amb relació a la immigració, que pretenen aconseguir més vots atiant prejudicis i pors, i que no aporten solucions. Aquests discursos posen greument en perill la convivència i la cohesió social.

2. L’actual convocatòria electoral ve marcada almenys per tres circumstàncies molt significatives. D’una banda, la profunda crisi econòmica i les seves greus conseqüències, com el creixement de l’atur i de la pobresa al nostre país o la reducció del pressupost disponible del Govern de la Generalitat per a finalitats socials. En segon lloc, la greu crisi que pateix la relació de Catalunya amb l’Estat espanyol, expressada fonamentalment per la recent Sentència del Tribunal Constitucional que elimina o interpreta restrictivament un nombre important d’articles de l’Estatut d’Autonomia, aprovat per Referèndum per la ciutadania catalana l’any 2006. En tercer lloc, la creixent distància entre la ciutadania i els dirigents polítics i la desconfiança cada vegada més gran de molts ciutadans envers l’activitat política i les institucions.

3. Aquestes circumstàncies negatives haurien justament d’encoratjar la ciutadania envers la màxima participació en aquestes eleccions, ja que d’aquesta manera s’enforteix la democràcia i es promou un bon govern, més coherent amb la voluntat i les necessitats dels ciutadans. En tot cas, el sufragi no és mai suficient. Per això és necessari que es fomenti una major participació ciutadana en els afers públics, creant nous mecanismes i reforçant els existents per aconseguir aquesta finalitat, enfortint el diàleg social i escoltant la veu dels col·lectius que ofereixen propostes alternatives.

4. En les actuals circumstàncies polítiques, considerem necessari, com ja hem dit recentment, que el nou Parlament i el nou Govern de Catalunya s’adrecin a l’Estat i a les forces polítiques espanyoles per tal d’exigir i aconseguir l’aprovació dels mecanismes jurídicopolítics necessaris que permetin respectar íntegrament la identitat nacional de Catalunya i la voluntat d’autogovern del poble català, tant la que ha expressat recentment amb l’Estatut d’autonomia refrendat, com la que pugui expressar en un futur.

5. Així mateix, fem una crida al futur Govern català a establir com a màxima prioritat la recuperació econòmica. Ara bé, s’ha de tenir present que cal anar trobant i aplicant nous paradigmes de desenvolupament econòmic, per tal d’afavorir un model econòmic més just, més cooperatiu i més sostenible que superi els errors que han generat aquesta crisi. Un model econòmic no expansiu, que eviti el creixement pel creixement i el consumisme irracional i que penalitzi l’especulació. Un model que aposti decididament per la sostenibilitat, que redueixi progressivament l’ús dels recursos no renovables, que promogui l’ecoeficència, l’estalvi i el consum responsable, que doni més suport a les iniciatives i entitats no lucratives d’economia social i de finances ètiques i, en definitiva, que promogui una economia basada en regles ètiques i orientada al benestar de tota la població.

6. Per altra banda, reclamem un cop més, que l’acció de Govern, malgrat la crisi i el dèficit fiscal català, no solament no redueixi la protecció als sectors més vulnerables de la població, sinó que tingui com a prioritat fonamental la recerca d’una major justícia social, mitjançant el reforç de les polítiques dirigides a la protecció dels drets econòmics, socials i culturals fonamentals, l’eradicació de la pobresa extrema i l’exclusió social, la igualtat d’oportunitats, la reducció de les desigualtats socioeconòmiques, la integració dels immigrats, una educació bàsica i una atenció sanitària de més qualitat i garanteixi habitatge digne, ocupació laboral estable i ingressos mínims de subsistència per a tothom qui viu a Catalunya.

7. L’esforç per la justícia social ha d’anar necessàriament més enllà de les fronteres del nostre país. Per això, en el marc de les polítiques socials catalanes, s’ha d’incloure un compromís més fort amb la cooperació al desenvolupament dels països més pobres i la construcció de la pau en el món. Això ha d’incloure, entre d’altres exigències, dedicar almenys el 0,7 % del pressupost total de la Generalitat a la cooperació pública al desenvolupament, la qual ha de ser més transparent i de més qualitat, i un posicionament polític clar i coherent en favor de la condonació del deute extern dels països desfavorits, la tributació de les transaccions financeres internacionals, l’eliminació dels paradisos fiscals, la justícia en el comerç internacional, la reducció de la despesa militar i més control i restriccions al comerç d’armes.

8. Volem acabar expressant el nostre desig que les properes eleccions i la nova legislatura siguin una oportunitat col·lectiva per fer possible un major compromís de tots en favor del bé comú, per tal d’avançar cap a una societat més justa i fraternal, ja que, com diu Benet XVI, “desitjar el bé comú i esforçar-s’hi, és exigència de justícia i caritat”, perquè “s’estima més el proïsme com més es treballa per un bé comú que respongui a les seves necessitats reals”.

Comissions i associacions de Justícia i Pau de Catalunya

10 de novembre de 2010

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.