Un dels objectius d'aquest bloc és oferir exemples de bones pràctiques de l'arquitectura en els edificis d'àmbit religiós. Tot i no ser pròpiament un espai sagrat i estar subjecta a la llei de la oferta i la demanda, una llibreria no deixa de ser un petit temple de la cultura i el pensament, més encara quan es tracta d'una llibreria especialitzada en l'àmbit religiós. Presentem aquí, breument, la reforma de la Llibreria Claret.
Títol: Reforma de la llibreria Claret
C/ Roger De Llúria, 5, Barcelona
Arquitectes: Projectes S.A. (Josep Miquel Balsells i Cruañas)
Superfície de la intervenció:
Planta Baixa: 429,72 m2
Planta Primera: 452,48 m2
Temps d’execució: 6 mesos
Idees bàsiques de projecte:
La antiga Llibreria Claret presentava alguns aspectes susceptibles de millora com ara la poca il·luminació del local, una retolació a voltes confusa i una entrada molt amagada des del carrer, que alhora generava un efecte de “coll d’ampolla” i no estava acondicionada per a persones amb minusvalies.
A aquestes observacions calia afegir-hi dos aspectes claus que calia tenir presents: la generació d’una nova imatge corporativa i, aprofitant la sinergia de la llibreria com a punt popular de trobada, la creació d’un espai que pogués marcar agenda cultural en l’àmbit religiós.
D’aquests apunts en sorgiren els objectius del projecte:
1_ Guanyar visibilitat per a la gent que no coneix i que passa pel davant de la Llibreria Claret, treient la botiga cap al carrer, aprofitant la llum natural i reconvertir en botiga part del primer pis.
2_ Nova entrada que afavoreixi la circulació de la clientela tant d’entrada com de sortida i a la vegada vegi la profunditat de tota la botiga, guanyant amplitud a la part del davant.
3_ Crear espais acollidors amb una il·luminació adequada per a cada ambient de la botiga. Que convidi a estar-hi ia a descobrir-la sencera.
4_ Posar una òptima retolació i distribució que faciliti trobar el que es busca en les diverses seccions i inviti a comprar el que volem vendre de forma especial (seccions temàtiques, novetats, llibres més venuts, llibres de temporada, etc.
5_ Facilitar l’accés a tota la botiga per part de gent amb amb disminuacions físiques.
6_ Crear un espai cultural dins la llibreria, la “Sala Claret”, com a lloc de trobada i punt de referència ocultural.
El resultat obtingut, en comparació amb d’altres llibreries noves o reformades de Barcelona, és molt satisfactori. Caldria prendre’n nota de cara a d’altres institucions que també es plantegen com s’han de relacionar amb la societat, és a dir, entre d’altres coses, com es posicionen els seus locals respecte l’espai públic i què poden oferir com a tret qualitatiu.