(Glòria Barrete –CR) Entre los pucheros anda el Señor, acostumava a dir Santa Teresa de Jesús a les seves germanes de comunitat. Una afirmació que sintetitza un dels trets característics de l'espiritualitat de la fundadora de la família carmelitana: l'espiritualitat del quotidià.
Una espiritualitat que pren força aquest proper curs amb la celebració del V Centenari del naixement de Santa Teresa i que comença a Catalunya el proper 4 d'octubre amb una Eucaristia d'obertura a la Sagrada Família, presidida pel cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.
"És remarcable que a l'Església una monja, una dona, hagi fundat, no solament una congregació femenina –les carmelites descalces– sinó també una de masculina –els carmelites descalços– remarca el P. Àngel Briñas, secretari de la comissió a Catalunya del V Centenari. "Aquest cinquè centenari és un moment per recordar una figura que és exemple de relació amb el transcendent, amb Déu, d'una manera veritablement humana, molt propera, molt assequible". Una figura que, segons Briñas, "continua ara sent un referent, fins i tot per les religions no cristianes".
Tot i que l'inici oficial a Catalunya del V Centenari serà a l'octubre, el gruix d'activitats es concentraran el 2015, organitzant-se una trobada de celebració a Montserrat el 28 de març de 2015 amb una eucaristia presidida per l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i el V Congrés d'Espritualitat, centrat en la vida interior, i que tindrà lloc al Santuari de Santa Teresa de l'Infant Jesús de Lleida, del 23 al 25 d'octubre de 2015.
La vivència quotidiana, experiència de Déu
Un any per recordar i potenciar el carisma de Santa Teresa, un carisma "fonamentat en el que humanament podríem anomenar amistat, ja que ella descriu la relació amb Déu com una relació d'amistat", explica Àngel Briñas. "No una relació de dependència, no una relació de temor, sinó una relació amb algú que, com diu Santa Teresa, saps que t'estima". I com tota relació, la importància està en els detalls. Per Santa Teresa, la relació amb Déu ha de tenir unes connotacions molt humanes, no és qüestió de grans elucubracions, ni de grans pensaments, sinó "de fer les coses petites, les coses de cada dia, com deia ella, amb amor, amb sentit, amb intenció".
I és que, tot i celebrar enguany 500 anys del seu naixement, l'espiritualitat de Santa Teresa és plenament vigent i extrapolable fins a l'actualitat. Però, què passaria si Teresa de Jesús tornés avui? aquest és el títol del llibre de la teresiana Victòria Molins, obra que ha inspirat un musical amb el mateix títol, organitzat per la Família Teresiana d'Enric d'Ossó, amb l'objectiu d'apropar la figura de Santa Teresa en motiu del cinquè centenari.
Una espiritualitat, la de Santa Teresa, que trencaria amb el model actual de societat, ja que proposa passar del jo imperant avui dia al nosaltres, a la comunitat. "Ella entén que humanament, sola, no pot fer res; en petit grup podem fer poca cosa si no hi ha el fonament de Déu", recorda Briñas. I ell té clar que "més enllà del cos, de la psicologia, dels sentiments... hi ha una dimensió espiritual que hem de saber també treballar", tal com feia Teresa de Jesús i que enguany es recorda.