Salta al contenuto principale

(Obra Social "la Caixa") El programa d’Art per a la Millora Social de l'Obra Social "la Caixa" ha impulsat a Barcelona el taller de vídeoart i autoretrat en el que hi han assistit 30 participants, entre homes i dones sense llar, amb trastorn mental i/o amb addiccions, provinents de diferents centres d’acollida i entitats socials de la ciutat.

Ferran Gassiot, Albert Bataller i Arume Calvo són els tres professionals en la matèria que han impartit el taller en 14 sessions durant un mes, a CaixaForum Barcelona. El resultat han estat una sèrie de vídeos de tres minuts creats i protagonitzats pels participants.

Ells mateixos han triat la història, han creat el guió i han decidit l’escenari i el format del seu projecte, a través del qual han expressat amb tota llibertat les seves experiències vitals, creences i emocions, tot deixant anar la seva creativitat. L’autoretrat els ha permès explorar la percepció que tenen d’ells mateixos, potenciant la seva autoestima i la seva seguretat interpersonal. Una proposta de desenvolupament personal i social com una forma de projecció cap els altres.

Segons els talleristes, “els alumnes s’han mostrat molt motivats amb la proposta de fer un obra audiovisual que gira al voltant de la seva persona”. I és que cada any el taller va essent més conegut i valorat entre els centres socials de Barcelona, degut als bons resultats dels anteriors. Per aquest motiu, si fins ara les dues darreres edicions es dirigien exclusivament a persones sense llar, aquest any hi ha hagut la demanda de realitzar més tallers de vídeoart a altres col·lectius. Enlloc d’això s’ha decidit obrir el mateix taller per a tots, de manera que el grup s’enriqueix a través de la diversitat d’experiències, punts de vista i capacitats, tot generant una major creativitat col·lectiva.

Aquest dilluns els protagonistes han estat convidats a presentar els seus curtmetratges a CaixaForum Barcelona juntament amb els responsables del taller, que han exposat que els objectius del projecte de videoart per a persones sense llar es basen en "afavorir l'ús de l'art i la cultura com a eines de transformació social i personal", i "incidir principalment en col·lectius en risc d'exclusió social, marginalitat o en persones amb discapacitat".

L'acte ha conclòs amb l’agraïment dels participants per aquest projecte que ha contribuït en un procés d’autoconeixement i superació de certs temors, i per haver-los obert a una via creativa i d’expressió que desconeixien, com és la composició audiovisual.

La valoració del projecte és, doncs, molt positiva, tant per la qualitat de les peces realitzades, com per les conclusions que han expressat en les entrevistes personals i debats realitzats a posteriori.

Un treball artístic que fomenta un treball personal

El Taller de Vídeoart i Autoretrat neix l’any 2009 a la mediateca del CaixaForum Barcelona. Persones amb discapacitat intel·lectual visionaven obres de videoart i participaven en un cinefòrum posterior. D’allà va sorgir la idea que fossin els mateixos participants qui realitzessin les seves pròpies obres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.