Salta al contenuto principale

Find out more

Arxius adjunts

(Laura Mor CR) La meditació centrarà el IX curs de formació interreligiosa, que tindrà lloc a Montserrat aquest estiu. El grup de Diàleg Interreligiós Monàstic (DIM) i l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) ofereixen cinc dies perquè tota persona “sensible a la saviesa universal” pugui aprendre i compartir diferents fonaments de fe. La convocatòria s'adreça especialment a monjos i monges compromesos en el diàleg interreligiós. Les inscripcions són obertes fins el 15 de juny.

“No podem dir ximpleries. És molt important la formació: si volem dialogar amb els altres, hem de conèixer què pensen, en què creuen”, diu la beneta Griselda Cos, coordinadora del curs. Formar-se és per a ella un element clau per apropar-se a l'altre i hi insisteix: “Cal obrir-nos a la consciència que Déu parla a tothom i, des del començament del món, també s'ha revelat a les altres tradicions religioses. La nostra teologia cristiana no es pot estudiar sola, sinó que ha de tenir consciència del ventall més ample de creences”.

Amb aquesta filosofia s'ha plantejat un programa en què es treballarà la meditació des de l'hinduisme, de la mà del professor Ignasi Boada; des del cristianisme i l'espiritualitat ignasiana, amb el jesuïta Carles Marcet; també des de la psicologia profunda, amb la religiosa de Jesús-Maria Maite Valls; i el filòsof Vicente Merlo parlarà sobre la meditació en les religions d'Orient, amb un enfocament integral.

El DIM i la llibertat de compartir la fe

Els primers monjos que compartien la seva experiència espiritual amb d'altres místics van ser pioners del que acabaria sent l'organització internacional DIMMID (Dialogue Interreligieux Monastique / Monastic Interreligious Dialogue). En aquell moment el Concili Vaticà II va identificar el diàleg interreligiós com un gran mitjà d'evangelització. Responent a la demanda explícita feta des de Roma, fa 27 anys que es va constituir la Comissió Ibèrica d'aquesta entitat monàstica.

Com explica la germana Griselda Cos, la dinàmica dels seus encontres consisteix en aprofundir i en compartir textos fonamentals: “D'una vivència molt rica en va creixent l'amistat i la llibertat de compartir cadascú la seva fe”. Per a difondre la seva tasca, la Comissió Ibèrica edita un butlletí que des de fa dos anys s'envia per internet.

Un dels promotors del curs a Montserrat, Antoni Matabosch, ja apuntava la necessitat d'un diàleg “sincer i en profunditat” en un monogràfic que publicava la Fundació Joan Maragall: “L'Església catòlica catalana, a diferents nivells, està intentant respondre als reptes que representen les altres religions (...) Caldrà molta imaginació i tenacitat per estar a l'alçada dels temps”, va escriure Matabosch, en tant que representant catòlic al Grup de Treball Estable de Religions (GTER).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.