Salta al contenuto principale

Find out more

(Comissió Pro Canonització del Beat Francesc Castelló) El Teatre de l’Acadèmia Mariana de Lleida acollirà el proper diumenge 1 de juny a les 7 de la tarda, la representació de l’obra teatral 'Francesc Castelló, visqué estimant i morí perdonant', inspirada en la vida i martiri del beat Francesc Castelló.

La representació ha estat organitzada per la Comissió Pro Canonització del Beat Francesc Castelló i s’emmarca dins dels actes commemoratius del centenari del seu naixement, efemèride que es va celebrar el passat 19 d’abril, dissabte de Glòria.

Un total de setze actors i actrius afeccionats, a més a més de dos narradors i un bon equip tècnic, tots ells components de l’Agrupació Teatral TOAR de Lleida, sota la direcció d’Enric Castells; donaran vida al text original del franciscà, escriptor i periodista Francesc Gamissans.

Gamissans diu sentir-se molt content per tornar a veure l’obra representada i més que s’escenifiqui de nou en el Teatre de l’Acadèmia Mariana on es va estrenar: “La motivació de la vida del Beat Castelló no va ser altra que estimar sempre a tothom i va morir perdonant. Són els dos aspectes que he volgut destacar en aquesta obra”.

L'obra fou estrenada en el mateix escenari el 2006

L’autor, va escriure el text cinc anys després de la beatificació del jove màrtir i fou estrenada el 26 d’octubre de 2006, amb ocasió de la inauguració de la restauració del Teatre de l’Acadèmia Mariana de Lleida, essent aquesta nova representació la segona que tindrà lloc en aquets escenari. A començaments de 2007 l’obra fou també representada a Juneda, poble en el que feia de mestra la mare de Francesc Castelló i on el Beat va fer la seva Primera Comunió. La darrera representació tingué lloc el 24 de febrer de 2013 al Teatre Municipal de Balaguer, organitzada per la parròquia de la capital de la Noguera.

El pare Francesc Gamissans, que el passat 9 de maig va rebre la Medalla de la Paeria de Lleida al mèrit Cultural, és autor d’una trentena de llibres en la seva majoria amarats de franciscanisme. A més a més de l’obra teatral inspirada en la vida i martiri del jove Francesc Castelló; ha escrit altres quatre: “Francesc i Clara d’Assís, una història d’amor”, “Joan XXIII, paradigma de pau i bé”, “El Carmel de Lleida” i “La Marieta té un blau al front”, basada en la llegenda de la Mare de Déu del Blau i estrenada el 9 de febrer d’enguany, al santuari de Sant Antoni de Pàdua dels Franciscans de Lleida. Totes elles, com la dedicada al Beat Francesc, han estat representades per l’Agrupació Teatral TOAR.

Set quadres composen l'obra escènica

El públic que vagi al Teatre de l’Acadèmia Mariana el proper 1 de juny, veure com s’aixecà el teló, apareixent en la primer quadre dels 7 que conformen el guió, un Francesc Castelló infant, sortint de l’escola i fent alguna entremaliadura. Tot seguit el tornarà a veure ja com a estudiant de Química, retornat a Lleida i retrobant-se amb les seves germanes, tots tres ja orfes de pare i mare. Pas a pas el contemplaran ja adult, enamorat de la seva núvia Mariona, lliurat en cos i ànima als demés i valent, amb molt de coratge, donant testimoni de la seva fe en Crist com a militant de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, en un moments convulsos. L’escena central és sens dubte el judici per un tribunal popular, la seva resposta: “Sí, soc cristià” i la injusta sentència a la pena de mort, un 29 de setembre de 1936. Un moment emocionat de l’obra és quan les dues germanes i la seva tia llegeixen amb emoció i sentiment les darreres tres cartes que moments abans de morir els hi ha escrit en Francesc. El quadre de l’afusellament deixa tothom corprès i per cloure l’obra, l’esclat de glòria de la seva beatificació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.