(Laura Mor –CR) L'escena dels dimonis és la que més agrada al públic que visita el pessebre vivent de les Gunyoles d'Avinyonet. En aquest poble de tres-cents habitants del Penedès s'hi representa un dels 34 espectacles associats a la Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya (ACPVC). En el web d'aquesta entitat s'hi pot consultar el calendari d'actuacions que han començat aquest mes de desembre i que continuaran fins al mes de gener.
Jordi Filella, que presideix l'ACPVC, explica que "entre calderes s'hi mostren els set pecats capitals" i que els dimonis fan que sigui "l'escena més còmica". Tampoc hi falten l'anunciació de l'àngel a Maria, l'edicte d'empadronament, la cerca d'hostal, els pastors que dormen al ras i el naixement a la cova.
Són escenes compartides pels pessebres vivents que es representen arreu del país, però cadascun té els seu accent particular. Alguns incorporen diàlegs entre pastors i, pensant en la canalla, Filella diu que “hi ha pessebres que mostren oficis que s'estan perdent perquè el treball manual l'ha substituit la maquinària”.
Difondre una tradición ben arrelada
Filella té 38 anys i de ben petit ja participava al pessebre vivent de les Gunyoles. L'entitat que presideix avui té com a finalitat difondre aquesta tradició tan arrelada. "Es tracta d'arribar allà on no pot arribar un pessebre en particular".
Però les dificultats no són poques. A més a més dels entrebancs econòmics, Filella explica que calen moltes mans i que “costa molt que el jovent s'involucri”. Ho compara amb els inicis d'aquests espectacles i diu que “abans en els pobles petits els nanos no tenien altres distraccions”.
“És un no parar”
Els voluntaris que participen en els pessebres vivents d'arreu de Catalunya treuen hores de sota les pedres. “És un no parar, aquests dies anem molt enfeinats”, diu Filella. La temporada passada es van apropar fins a 100.000 visitants als pessebres vivents que pertanyen a l'ACPVC, i que mouen uns quatre mil actors i figurants. La majoria de pessebres compten amb una trajectòria de quinze, trenta o de fins a quaranta anys, tot i que també n'hi ha de més joves.
El pessebre vivent amb més trajectòria es troba fora de la coordinadora i té entitat pròpia. És el pessebre vivent de Corbera de Llobregat, que es representa des de l'any 1962 de forma ininterrompuda. En aquest vídeo s'hi percep la màgia que desprenen les seves escenificacions.