Salta al contenuto principale

(Ramon Bassas - CR) Sant Nin i sant Non és com es coneix als territoris de parla catalana sant Abdó i sant Senén, dos sants d'origen oriental l'onomàstica dels quals cau el 30 de juliol, quan se'n commemora el martiri a la Roma del segle III. Aquests sants han estat venerats com a protectors dels pagesos i dels hortolans, especialment contra les pedregades i calamarsades estiuenques. El cap de setmana proper al dia 30, és a dir, aquest que ve, la població tarragonina del Morell celebra la seva festa major d'estiu amb una gran guerra d'aigua.

La tradició recupera, així, la lluita que històricament havia tingut aquesta població, dedicada a l'agricultura fins la dècada dels 70 del segle passat, contra el cuc de la fusta, la Zeuzera Pyrina, un paràsit que amenaçava el cultiu de l'avellana. L'escenificació es produeix el dissabte de festa major mitjançant una gran guerra d'aigua, ja que fou l'aigua el recurs emprat per combatre aquest cuc. D'aquesta manera, s'invoca els sants contra les plagues amb la mateixa armes de la tempesta d'estiu contra la qual protegeixen: l'aigua.

En aquest moment, el Morell, malgrat que viu sobretot de la refineria que alberga elk municipi, manté encara una important activitat agrícola, sobretot amb el cultiu d'avellaners.



Any rera any s'han anat introduient elements a l'escenificació. Així, ja compta amb els Ous, uns grans globus blancs plens d’heli; la Cuca i les seves Cuquetes, que té 11 metres de llargada i està recoberta amb tela groga; i les Papallones, la fase alada de l’insecte, que es representa mitjançant uns xanquers. De l'altra banda, "els ensofatadors representen els pagesos que, armats amb màquines d’ensofatar carregades amb aigua, ruixen a tothom", com explica el portal festes.org. "L’escenificació culmina a la plaça on, amb tots els elements presents, els pagesos aconsegueixen allunyar el cuc de la fusta llançant-li aigua", segueix.



L'endemà, diumenge, hi haurà una missa en honor a sant Nin i sant Non que acabarà amb una exhibició castellera i un vermout popular, a banda de força activitats festives, des del divendres, molt originals.




Vegeu Elements festius d'origen religiós en un mapa més gran.

(Foto: Ajuntament del Morell)

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.