Salta al contenuto principale

(Arquebisbat de Barcelona / Generalitat de Catalunya) La tercera fase del pla de restauració signat el 2006 entre l’Arquebisbat de Barcelona, Santa Maria del Mar i el departament de Cultura de la Generalitat ja ha finalitzat. La reforma arquitectònica de la Basílica ha recuperat les cinc capelles i les seves cantories, que havien estat ocultes després d’haver estat destruïdes parcialment al segle XIX, i s’ha rehabilitat l’absis amb els seus finestrals. Ara ja tan sols queda pendent la reforma de la porta principal de fusta i la recuperació d’alguns elements arquitectònics gòtics originals.

La inauguració de la recuperació d’aquest patrimoni històric es va fer aquest dilluns presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach i Ferran Mascarell, conseller de Cultura que havia signat el conveni com a regidor el 2006.

Amb aquesta reforma ja s’han restaurat les façanes, el campanar i les seves campanes, el rosetó, els terrats, els finestrals i les gàrgoles de Santa Maria del Mar. Així ho va recordar Josep Maria Martí i Bonet, delegat de patrimoni de l’arquebisbat, qui va desvetllat que les cantories “estaran obertes al públic” i s’intentarà ubicar un petit museu on “s’explicarà com es va construir la basílica, què caracteritza al gòtic català i com era la Barcelona del segle XIV”.

La restauració de l’absis

L’obra de restauració, començada a final de l’any 2011 i acabada el juny de 2013, ha estat duta a terme pel Departament de Cultura. El projecte ha estat realitzat pels arquitectes Enric Solsona i Xavier Guitart. El pressupost global de l’actuació ha estat de 1.054.742 euros.

La intervenció en l’absis s’ha realitzat tant a l’interior com a l’exterior del temple. A la part externa, s’han retirat els cossos afegits en el segle XIX sobre l’absis i la capella del Santíssim, que desvirtuaven l’arquitectura gòtica. La seva retirada ha permès recuperar la part de l’absis que quedava amagada en el primer nivell de cobertes i, cosa que ha fet que adquireixi notable visibilitat des del passeig de Born.

L’actuació també ha fet possible la recuperació, a l’interior del temple, de les capelles de l’absis, destruïdes en part durant el segle XIX. S’han reconstruït els finestrals i les voltes de creueria perdudes en diferents capelles. S’ha instal·lat una nova clau de volta en una d’elles, mentre que a la resta s’ha restaurat l’escultura i la pintura gòtica amb què estaven decorades inicialment. És la primera vegada que a Santa Maria del Mar es restaura i conserven els vestigis originals amb total respecte i sense alterar-los.

La restauració ha significat, a més de la recuperació de l’arquitectura i decoració gòtica, l’adaptació de les cantories, espais que es troben a mitja alçada, sobre una volta del segle XVI, a les capelles de l’absis. Aquests espais van ser tancats i destinats a serveis auxiliars del temple durant segles, fins que s’obriren novament per una restauració empresa a partir de 1940. Tanmateix, l’obra va quedar interrompuda i inacabada, per la qual cosa actualment presentaven una degradació notable.

Donada la seva posició elevada, les cantories proporcionen uns magnífics punts de vista, fins ara inèdits, sobre l’interior del temple, i alhora ofereixen una plataforma on instal·lar una presentació sintètica dels valors patrimonials del temple i la seva significació cultural. Les cantories han estat agençades amb les proteccions i instal·lacions que requereix la visita i amb una il·luminació especial que posa en valor la seva entitat.

Podeu realitzar una visita virtual a la zona restaurada de Santa Maria del Mar aquí i aquí.

Actuacions a Santa Maria del Mar

L’any 2006 es va estipular un conveni entre el Departament de Cultura del Govern de Catalunya, l’Arquebisbat de Barcelona i la Parròquia de Santa Maria del Mar per a la restauració de la basílica amb una durada de 5 anys, que posteriorment es va ampliar a 10 anys. Fins ara s’han restaurat la façana principal, els finestrals i les cobertes amb l’objectiu d’aturar la degradació de l’edifici i assegurar la protecció del seu interior. Un cop acomplerts aquests primers objectius, les noves fases de treball es destinen a recuperar aquelles parts de l’arquitectura original oculta o alterada i a facilitar la visita pública i la presentació del seu patrimoni.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.