Salta al contenuto principale

(Jordi Llisterri-CR) Raimon Panikkar havia celebrat els 25 i els 50 anys de la seva ordenació sacerdotal a Montserrat; havia mantingut una relació molt estreta amb monjos com Evangelista Vilanova, que continuava amb altres benedictins com Lluís Duch, Joan Carles Elvira, Pius Tragan o Vicenç Santamaria; i, quan va tornar a viure a Catalunya, va valorar la possibilitat de retirar-se al Monestir. Per això, va disposar a les seves últimes voluntats que quan morís se li fes un funeral a Montserrat, una petició que va ser acollida per la comunitat benedictina.

Aquest divendres a la tarda s’ha celebrat el funeral presidit per l’abat de Montserrat Josep Maria Soler. En la benvinguda, l’abat ha emmarcat la celebració en un acte d’acció de gràcies pels 91 anys de vida de Panikkar i “per la seva recerca del Misteri de Déu i pel seu mestratge intel·lectual i espiritual que ha ajudat molts d’altres d’arreu del món a trobar la unificació interior, la pau, i l’amor en una pluralitat unificada”. Soler ha recordat que aquesta aportació l’havia fet “a partir de la seva experiència cristiana fonamentada en l’Evangeli de Jesús i alhora des de la saviesa que havia trobat en d’hinduisme i en el budisme sense deixar de ser cristià, i ben atent al pensament contemporani”. S’ha referit també a un esperit de diàleg que servia “per portar a l’harmonia i a l’experiència d’obertura al Misteri”.

La cerimònia a la basílica de Montserrat ha seguit el ritual de la missa de difunts, però s’han afegit alguns elements vinculats a la figura de Panikkar. Especial presència ha tingut la música i la celebració s’ha obert amb tres improvisacions d’orgue que al·ludien a conceptes elaborat en el pensament de filosòfic de Panikkar. També, abans tancar l’acte, Jordi Savall i Montserrat Figueres han interpretat dues obres. Tota la celebració ha estat acompanyada amb el cant de Capella de Música de Montserrat.

Després de la lectura de l’Evangeli (estimar Déu i estimar els altres com a si mateix és millor que qualsevol ofrena a l’altar, Mc 12,28-34), el monjo Pius-Ramon Tragan ha pronunciat l’homilia. S’ha centrat en el pensament de Panikkar que “constata que en tota persona humana hi ha un desig de plenitud de vida, de felicitat i d’infinit, de veritat i de bellesa que va més enllà de les contingències religioses i culturals. Aquesta seguretat l’ha portat a considerar les relacions interculturals i interreligioses com una esperança de pau per tota la humanitat, una reconciliació planetària”. La reflexió sobre el diàleg promogut per Panikkar l’ha considerat una de les aportacions internacionals més valuoses: “Aquell diàleg que no té per finalitat el consens sinó el progrés recíproc, un avançar junts”.

Acabada l’eucaristia han intervingut el filòsof Josep Maria Terricabras i el nebot de Panikkar Àlex Pèlach en representació de la família. Terricabras ha remarcat el pensament de Panikkar que subratlla “la santedad de la vida, entesa com una secularitat sagrada: tots els éssers som sagrats, tots som inviolables” i que mostra que “quan parlem del que és humà, del que és diví, del que és material, no estem parlant de tres realitats separades sinó de tres aspectes d’una única realitat”.

L’abat Soler ha acomiadat l’acte demanat que el record de Panikkar serveixi per “continuar testimoniant que l’ésser humà, tant el secular com el religiós, ha d’estar obert al Misteri per tal de poder dur una vida plena, viscuda a fons, rica d’experiència humana i de saviesa espiritual”. També ha demanat “continuar treballant per buscar els punts de trobada entre les diverses tradicions espirituals, i també amb el pensament laic, pel bé de les persones i pel conjunt de la societat”.

En el funeral hi ha assistit la família de Panikkar, amb els germans Mercè i Salvador; representants institucionals com el vicepresident del Govern Josep-Lluís Carod-Rovira, el conseller de Cultura Joan Manuel Treserres, el cap de la oposició Artur Mas, diversos diputats del Parlament i el tinent d’alcalde de l’ajuntament de Barcelona Ramon García-Bragado. A més d’alguns monjos, també han concelebrat una vintena de capellans, entre ells Josep Gil, Jaume Angelats, i el caputxí Joan Botam. El pare Marc Taxonera ha estat acompanyant la germana de Panikkar. També s’hi ha fet present benedictines del Monestir de Sant Benet de Montserrat i representats de les institucions acadèmiques, editorials i de pensament i diàleg amb les que Raimon Panikkar va estar vinculat.

Foto principal: Inês Castel-Branco

Podeu veure videos de l'acte al Facebook de Catalunyareligió.cat

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.