Salta al contenuto principale

(Generalitat de Catalunya) La Mare de Déu del Castell torna a l’església de Santa Maria d’Agramunt (Urgell) després d’haver estat restaurada al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura. L’escultura, realitzada en fusta policromada, va ser localitzada al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal i té el seu origen a l’església de Santa Maria d’Agramunt, on ara retorna.

La talla restaurada s’ha dipositat dins d’una vitrina d’exposició creada expressament per a l’ocasió, gràcies a un acord de cessió de l’obra entre el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal i el bisbat d’Urgell

Han participat en l’acte de presentació de la restauració el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el secretari general de la Fundació “la Caixa”, Lluis Reverter, l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé; l’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric-Vives; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; i el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, Joan Pluma.

La Mare de Déu del Castell

La talla de la Mare de Déu amb el Nen és una imatge medieval, que segons els estudis és, probablement, del segle XIV. Inicialment, presidia la capella del castell dels senyors d’Agramunt, fins que al segle XVIII va passar a l’església de Santa Maria, on es va venerar fins a la Guerra Civil. Arran d’aquest conflicte, va desaparèixer i durant molts anys es va donar per perduda, fins que a l’any 2009, una veïna d’Agramunt la va localitzar i identificar a les sales de reserva del Museu de Lleida Diocesà.

Les mides de la talla són de 93 x 30 x 18 cm i representa la mare de Déu asseguda sobre un escambell motllurat. Vesteix túnica i mantell. Amb el braç esquerre presenta l’infant assegut. Maria, i amb la mà dreta alçada, sosté l’orbe simbòlic ­­–avui desaparegut­­–. El nen vesteix també túnica i mantell i sosté un llibre amb la mà esquerra.

L’estat de conservació de la talla abans de la restauració era molt deficient i per això patia greus problemes d’estabilitat. La peça presentava a tota la base una pèrdua considerable de suport de fusta per un atac sever d’insectes (anòbids) i fongs, que també havien provocat el debilitament del suport en altres zones i l’aparició d’esquerdes i ruptures. D’altra banda, l’acció dels insectes posava en perill de trencament la figura de l’infant, mal fixada, i els tèrmits havien afectat greument la part superior de la imatge de la Verge, fet que va provocar que el cap es separés de la resta del cos, atès que s’havia debilitat el suport de l’àrea del coll i del cap.

La talla presenta una policromia amb importants aixecaments i pèrdues, que és en realitat una repolicromia, que probablement podem datar entre els segles XVIII i XIX, feta amb una tècnica mixta: una pintura al tremp amb aplicació puntual de dauradura pels vestits i pintura a l’oli per a les carnacions.

La restauració

El procés de conservació i restauració de la Mare de Déu del Castell ha estat realitzat durant tres mesos al CRBMC. La intervenció s’ha centrat en minimitzar les alteracions causades en la talla pels insectes i a retornar l’estabilitat estructural a l’obra.

Durant el procés s’ha unit de nou el cap al cos, mitjançant una espiga de fusta i resina de dos components, després de consolidar la talla al suport de fusta. La peça es diposita en una peanya de fusta de cedre tractada i tenyida, feta a mida i adaptada a la irregularitat de la base, que garanteix la manipulació i una posició estable i adequada a la talla dins de la nova vitrina en què s’exposa. Aquesta peanya és fàcilment reversible.

També s’han realitzat aixecaments de la policromia, que es fixen en calent, i seguidament s’ha fet una neteja general, principalment per eliminar la brutícia superficial dipositada a la talla al llarg dels anys.

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya va dur a terme l’any passat una actuació de conservació preventiva a la portalada de l’església, que va consistir en retirar els nius de les orenetes que s’havien a les ubicat de forma exhaustiva a les arquivoltes de la portalada i que han comportat la seva degradació. La intervenció va consistir a retirar els nius, i a posar una xarxa de protecció amb l’objectiu de fer-hi una restauració properament.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.