Salta al contenuto principale

(Jordi Llisterri – CR) És la nineta dels ulls de Benet XVI i també vindrà a Barcelona. L’espai de diàleg entre creients i no creients que s’inaugura oficialment aquest divendres a París, també tindrà la seva sessió a Barcelona segons ha pogut recollir CatalunyaReligió.cat. Després de la sessió de l’Atri dels Gentils a la capital francesa, està previst que aquesta convocatòria es realitzi a diverses ciutats del món.

En una de les presentacions que s’ha fet d’aquesta iniciativa a Roma, el subsecretari de Pontifici Consell de la Cultura, l’espanyol Melchor Sánchez de Toca, va explicar que una de les properes ciutats serà Barcelona. Encara no hi ha una data fixada, probablement pel 2012, però Sánchez de Toca va dir que entre les ciutats que han sol·licitat organitzar aquestes trobades hi ha la de Barcelona i que l’arquebisbe Lluís Martínez Sistach “ha ofert el màxim de facilitats per fer-ho”.

També s’havia parlat de Valencia, i a Madrid s’havia previst una cita prèvia com la convocatòria de Bolonya del mes passat, però finalment es va desestimar per quadrar-ho amb l’agenda del Pontifici Consell. Barcelona també té a favor l’impacte de la dedicació de la Sagrada Família, temple que el president del Pontifici Consell de la Cultura, el cardenal Gianfranco Ravasi, ja havia visitat a principis de l’any passat abans d’anunciar-se la visita de Benet XVI. Entre les peticions que ha rebut el Pontifici Consell per acollir aquesta iniciativa hi ha sobretot ciutats del nord d’Europa.

D’altra banda, en el nou document dels bisbes catalans “Al servei del nostre poble” també es fa referència a l’Atri dels Gentils com un “estímul per a un diàleg fecund amb la societat catalana contemporània” [n.12]. La Sagrada Família pot ser un element afegit d’interés en l’elecció de Barcelona després de ser escollida com a símbol del Pontifici Consell per a la Nova Evangelització. Tot conflueix en l’interès de Benet XVI per rellançar el diàleg amb les èlits culturals sobretot des de la influència de la cultura europea.

Divendres passat, el cardenal Ravasi va presentar la trobada inaugural de dos dies a Paris, ciutat escollida per la seva projecció cultural i alhora per ser la seu la UNESCO. El director executiu del l’Atri del Gentils és el religiós Jean-Marie Laurent Mazas.

El cardenal Ravasi va recordar que la iniciativa respon a la petició de Benet XVI i que per això “l'Església ha decidit embarcar-se en una nova etapa de diàleg, intercanvi i accions conjuntes entre creients i no creients". Segons Ravasi, “el seu objectiu és contribuir que els grans interrogants de l'existència humana, sobretot els de naturalesa espiritual, es tinguin en compte i es discuteixin en les nostres societats, aplicant la raó comú".

A París, el 24 de març a la tarda, a la seu de la UNESCO, tindrà lloc la sessió inaugural, presidida per la directora general d'aquest organisme, Irina Bokova, a la qual assistiran diplomàtics i representants de la cultura. El divendres 25 hi haurà diverses sessions: al matí, a la Universitat de la Sorbonam i a la tarda, a l'Institut de França i al Collège des Bernardins. La jornada conclourà amb una "festa", oberta a tothom, especialment als joves, sobre el tema: "En el pati del Desconegut", que tindrà lloc a Notre Dame de París. En aquesta ocasió, el Papa parlarà sobre el significat i els objectius d'aquesta iniciativa del Pontifici Consell de la Cultura en un discurs que serà transmès en pantalla gegant.

El nom "Pati dels Gentils" va recordar Ravasi neix de "la imatge de l’ampli espai reservat, prop del Temple de Jerusalem, als debats entre jueus i no jueus. És complementari al diàleg interreligiós desenvolupat al llarg de diverses dècades i constitueix un compromís de l'Església a llarg termini que fa a moltes persones a tot el món, creients i no creients".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.