Salta al contenuto principale
(Justícia i Pau) El Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs, de Justícia i Pau, ha elaborat l’informe “El controvertit comerç d’armes espanyol, un negoci secret (2001-2010)”, segons el qual les exportacions armamentístiques espanyoles, moltes d'elles a països immersos en conflictes armats, van ascendir a 1228 milers d'euros durant el 2010, fet que suposa vendre cada dia 3 milions d'euros en armament.Aquesta xifra suposa una disminució del 16% respecte el 2009 i un increment del 388% en comparació amb l'any 2001. D'aquesta manera, l’Estat espanyol es va situar en la novena posició del rànquing mundial de països exportadors de material de defensa.
Cal destacar que es van realitzar transferències armamentístiques a països que vivien conflictes armats, com és el cas de la República Centreafricana, Txad, Filipines, Colòmbia, Turquia, Índia i Pakistan. Per la seva banda, Estats que travessaven situacions de tensió o de vulneració dels drets humans, com Israel, Tunísia, Egipte, Veneçuela, Indonèsia, Xina, Aràbia Saudita, Guinea Equatorial i l'Iran, també van comprar armes de procedència espanyola.
Incompliment de la legislació
Les accions de venda d'armes a països en conflicte armat o on es vulneren els drets humans constitueixen un incompliment de la legislació vigent en matèria d'exportació d'armes per part del Govern espanyol, segons contemplen tant la Llei de comerç exterior de material de defensa i doble ús 53/2007, com la Posició Comuna 2008/994/PESC.
En aquest sentit, gran part de les exportacions d'armament espanyol són impossibles de precisar en ser qualificades com a secret d'Estat, de manera que es desconeix l'abast real de la vulneració de la legislació espanyola i internacional relativa al comerç d'armes.
Finalment, la falta de transparència en el comerç d'armes per part del Govern espanyol alimenta els dubtes sobre el tipus d'empreses que reben l'armament. Que l'Estat contribueixi a la privatització de la guerra serà una realitat en cas que negociï amb organitzacions militars i de seguretat privada com les que participen, per exemple, en els conflictes bèl·lics de l'Iraq o l'Afganistan.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.