(Bisbat d’Urgell) Els dies 8 al 12 de gener ha tingut lloc a Jerusalem la 12ª reunió de la Coordinadora de Bisbes d'Europa i Amèrica amb els Bisbes Ordinaris de Terra Santa en suport dels cristians. Hi ha participat Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, com a Delegat per la Conferència Episcopal Espanyola.
Han pogut visitar, així com pregar celebrar l'Eucaristia amb els cristians de Gaza, Nablus, Jerusalem i Haifa.
Al final de la reunió s'ha fet públic el Comunicat següent:
Comunicat final
Reunió de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport als Cristians de Terra Santa
8 - 12 de Gener de 2012
Els Bisbes de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport als Cristians de Terra Santa, ens anem reunint a Terra Santa des de 1998 en solidaritat amb la comunitat cristiana i per compartir la vida pastoral de l'Església local. La fe que manifesten els cristians de Terra Santa és un estímul per a tots nosaltres, però al mateix temps hem escoltat amb insistència, i nosaltres mateixos hem percebut, com l'ocupació i la inseguretat, la por i la frustració dominen arreu la vida de les persones en aquesta terra. Culpar els altres és una abdicació de la pròpia responsabilitat i una manca de lideratge, un lideratge que el poble necessita desesperadament. Hem pogut escoltar i fer nostra aquesta convicció: ser proisraelià ha de voler dir ser també propalestí. Això comporta estar a favor de la justícia per a tothom, el fruit veritable de la qual és una pau perdurable.
Reconeixem la importància de la represa del diàleg entre l'Autoritat Palestina i Israel. Ens fem ressò de les paraules del Papa Benet XVI al Cos Diplomàtic el passat dia 9 de gener, quan va expressar la seva esperança que aquest diàleg "es mantingui i condueixi vers una pau duradora que garanteixi el dret dels dos pobles a viure amb seguretat en Estats sobirans i dins de fronteres segures i internacionalment reconegudes". Cal obtenir urgentment un acord negociat.
Que el diàleg es vegi amenaçat i minat per l'extremisme i la intolerància de l'altre, realitat més que evident en les actituds, judicis i accions de massa persones en el món d'avui, això preocupa ambdues parts. Per aquest motiu, fem una crida a la tolerància i al lideratge valent, capaç de mostrar el perdó i la humilitat, per promoure una coexistència pacífica.
Tot i els greus problemes que hem escoltat i descobert aquest any, la nostra fe ens dóna esperança i valorem els indicis esperançadors com són: la trobada de les Esglésies en ocasió del Sínode de l'Orient Mitjà, el creixent nombre de pelegrins, la cooperació interreligiosa i la cordialitat que hem experimentat a Galilea i que són un exemple per a tots, els projectes de construcció d'habitatges per part del Patriarcat Llatí i la Custòdia de Terra Santa, els esforços humanitaris de les organitzacions catòliques, juntament amb una altra sèrie d'iniciatives pràctiques, educatives i culturals per a ajudar la comunitat local, a les quals donem suport i encoratgem. Sobretot, la nostra esperança es nodreix amb el testimoni permanent de les comunitats cristianes amb les quals hem compartit i celebrat la nostra fe a Gaza, Nablus, Jerusalem i Galilea.
També reconeixem els avenços aconseguits en les negociacions entre Israel i la Santa Seu, amb l'esperança d'una ràpida resolució.
Els líders polítics d'ambdues parts i dels nostres propis països necessiten demostrar coratge, determinació i creativitat perquè es facin realitat les expectatives de la majoria amb vista a una autèntica coexistència pacífica. La fidelitat a la pròpia forma de vida per part de jueus, cristians i musulmans no ha d'impedir ans sostenir una profunda obertura als altres.
Que Déu beneeixi tots els habitants de la Terra Santa.
Jerusalem, 12 de gener de 2012