Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri / Roma – CR) “La Mare de Déu estarà sens dubte somrient i emocionada per la joia d’escoltar avui les vostres veus”. Així s’ha dirigit aquest divendres al vespre el cardenal Tarcisio Bertone a l’Escolania de Montserrat al final del concert a Santa Maria in Trasvere per cloure l’exposició de Gaudí a Roma. El secretari d’Estat del Vaticà ha presidit la clausura conjuntament amb el cardenal Martínez Sistach i s’ha mostrat “ple de gratitud per la invitació que se suma a les tantes atencions rebudes durant les meves darreres visites a Barcelona i Montserrat”.

Bertone recollia així l’èxit del concert de l’Escolania amb cançons de poemes de Verdaguer –autor també del Virolai- i nadales populars catalanes: “Com passa en les grans ocasions de la vida personal i social, i també en la litúrgia, les paraules es queden curtes i s’ha de recórrer a la màgia de la música”.

Unes 600 persones han omplert la Basílica, ocupant els bancs i les cadires que s’han hagut d’habilitar als laterals per manca d’espai. Entre el públic hi havia més d’un centenar de catalans que s’han desplaçat a Roma per assistir al concert.

Després d’un bis amb una adaptació contemporània de Santa Nit del director de l’Escolania, Bernat Vivancos, tot el públic s’ha posat dret per cantar El Virolai conjuntament amb l’Escolania, un cant a la Mare de Déu de Montserrat que s’ha adreçat a l’advocació de Sant Maria al Trastevere.

Entre els nombrosos representats de la cúria vaticana, han assistit al concert els cardenals Antonelli, Ryłko i Poupard. També s’ha afegit cap al final del concert Andrea Riccardi, actualment ministre de Cooperació i fundador de la comunitat de Sant’Egidio, que té la seu a Santa Maria in Trasteve. Riccardi té una estreta vinculació amb Catalunya després d’haver organitzat dues trobades internacionals per la Pau a Barcelona i de rebre el 2001 el Premi Internacional Catalunya. Les autoritats catalanes ha estat representades per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i l’ambaixadora d’Espanya davant la Santa Seu, Maria Jesús Figa. L’Ajuntament de Barcelona ha estat representat per el nou director de l’Oficina d’Afers Religiosos municipal, Ignasi Garcia i Clavel.

A l’inici del concert han donat la benvinguda el cardenal Martínez Sistach i l’abat de Montserrat. Josep Maria Soler ha presentat el concert desitjant que “la bellesa de les veus blanques de l’Escolania porti a experimentar d’alguna manera la Bellesa de Déu”. L’abat s’ha mostrat especialment complagut de la presència montserratina per la “sintonia espiritual”amb una de les primeres basíliques romanes dedicades a la Mare de Déu i per poder comptar amb Gaudí com un “pelegrí que també ha deixat la seva petjada arquitectònica en algunes obres” a Montserrat.

El secretari d’Estat ha clausurat oficialment la mostra amb unes paraules en català donant les “gràcies a tots els qui han fet possible aquest excel·lent concert i la bellíssima exposició sobre Gaudí al Braccio di Carlo Magno” Bertone ha destacat que l’espiritualitat “és el que va inspirar profundament tota la vida de Gaudí i el que va saber plasmar amb geni i dedicació en la seva obra, mostrant un singular esplendor d’horitzons universals, en el que tothom pot apreciar la bellesa i la veritat que habita en el cor humà”. I ha afegit, recordant la visita de Benet XVI a la Sagrada Família, que “les obres de Gaudí han deixat el seu segell sobretot en la seva estimada terra catalana”.

L’exposició s’ha tancat amb la presència dels representats de les tres entitats organitzadores, la Fundació de la Sagrada Família, la Fundació Joan Maragall i Acción Cultural Española.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.