Salta al contenuto principale

(FTC) La Facultat de Teologia de Catalunya, per mitjà del Seminari de Doctrina i Acció Social de l’Església (SEDASE) del Departament de Teologia Moral, en col·laboració amb l’Institut de Tecnoètica de Barcelona (La Salle-URL), organitza els dies 13 i 14 de febrer una nova edició de les Jornades d’Ètica i Món contemporani, enguany entorn de La qüestió ètica en l’era de la tecnologia. Amb aquestes sessions, que tindran lloc a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, es vol contribuir a l’anàlisi ètica de l’activitat tecnològica, en el marc de la Doctrina Social de l’Església.ç

Entre altres, en les sessions intervindrà Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Ramon Pascual, president de la Comissió Executiva del Sincrotró, Josep M. Esquirol, director de l'Institut de Tecnoètica; Jean-Michel Maldamé, Membre honorari de la Pontifícia Acadèmia de les Ciències. La sessió inicial estarà presidida pel cardenal Lluís Martínez Sistach.

El caràcter universitari de la Facultat de Teologia de Catalunya l’obliga a estendre ponts de diàleg interdisciplinar que permetin formular un “Cogito” compartit més enllà de l’especialització de cada branca científica. Des d'aquesta perspectiva es facilita una reflexió antropo-teològica derivada de l’axioma tomista pel qual “la fe pressuposa i perfecciona la raó”, fe i raó oberts a les variables del nostre temps marcats pels condicionants de crisi moral, econòmica i política. En aquest àmbit, la tecnologia ens pot treure del forat? I si és així, en quines condicions? Quin rol concedim a la tècnica? Quins desafiaments ètics planteja? Quins perills amaga una ideologia de la tecnocràcia? Són preguntes de les jornades durant aquests dos dies.

Les Jornades pretenen assolir el punt d’equilibri entre societat tecnològica, d’una banda, i els desafiaments ètics i humanístics, de l’altra, a fi de desllorigar aquell “Cogito” que amaga la finalitat i la raó d’ésser d’una tecnologia que no només sigui eficaç, sinó que estigui al servei del progrés del món d’una manera èticament responsable amb les exigències de la justícia social, la sostenibilitat i el desenvolupament integral de l’home i dels pobles sense subordinar la cosa espiritual i personal a la cosa material.

Les Jornades s’han estructurat per garantir un debat formatiu. El dia 13 serà sobre l’estat actual de la recerca i dels progressos tecnològics, i l’impacte de les noves tecnologies sobre les conductes personals i socials; mentre que el dia 14, serà sobre la incidència ètica al voltant del significat actual de l’humanisme avui i on és, també dels desafiaments ètics de les noves tecnologies a la llum del pensament social de l’Església.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.