Salta al contenuto principale
(David Casals/CR) Com s'ha de comunicar el fet religiós a través dels mitjans de comunicació? És possible, o bé fer-ho sense prejudicis és tota una quimera?
Aquestes són algunes de les preguntes que s'abordaran la vint-i-sisena edició del Reagrupament Ecumènic, esdeveniment organitzat pel Centre Ecumènic de Catalunya, organisme fundat l'any 1984 i que impulsa el diàleg entre protestants, catòlics, ortodoxos i altres tradicions cristianes.
El 'Retrobament' tindrà lloc aquest dissabte 3 de març entre les 10.30 i les 13.45 als Caputxins de Pompeia de Barcelona.
L'acte l'obrirà una pregària, i després hi haurà dues intervencions, la primera d'elles amb la periodista Míriam Díez sobre 'L'Església i la comunicació social, ara'. Díez dirigeix el nou observatori que ha posat en marxa la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull sobre fet religiós, comunicació i cultura, i també dirigeix l'agència de notícies catòlica H20.
Tot seguit, serà el torn de l'ex diputat, polític i periodista Manuel Milian Mestre, que va fundar a Catalunya Alianza Popular, amb una intervenció titulada 'Comprensió i incomprensions entre l'Església i els mitjans de comunicació social'.
En declaracions a Catalunya Religió, el caputxí Joan Botam ha explicat que van decidir convidar a Milian Mestre després que el passat novembre publiqués un article al diari 'El Punt Avui' sota el títol 'Incomprensió al Vaticà' on posava de manifest precisament aquesta relació entre mitjans de comunicació i fet religiós.
De la mà del director de 'L'Observatore Romano', Gian Maria Vian, Milian Mestre va participar en una trobada entre capellans, bisbes i capellans catòlics amb un centenar de periodistes internacionals, sota el títol 'Incormprensions: Església catòlica i mitjans'.
Milian Mestre posa de manifest que en aquests darrers anys, la jerarquia catòlica ha canviat la seva relació amb els mitjans de comunicació, enfront "l'obscurantisme d'anys enrere".
En la jornada, Milian Mestre elogia l'actitud que segons el cardenal Ravasi, han de tenir les institucions religioses davant de les demandes dels mitjans de comunicació: “No ens podem conformar amb la simple autodefensa".
"No hi ha lloc per a la reclusió en si mateix d'una institució universal com l'Església en un món globalitzat, tal com va succeir en temps passats. Per l'altra, davant els vicis de la informació, només caben les respostes de la transparència i del debat", va concloure Milian.
El punt i final a la jornada el posaran dos contrapunts, a càrrec del doctor en periodisme i responsable d'audiovisuals del Bisbat de Girona, Àngel Rodríguez Vilafan, i del periodista de tradició protestant David Casals.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.