Paral·lelament, durant aquesta Setmana Santa, l'església també ha acollit en les capelles laterals una mostra amb material de la confraria de la Reial Germandat de Jesús de Natzaret, vinculada a aquesta parròquia, a més d´una presentació de totes les confraries de la ciutat ubicada a l´entrada de l'església. Cartells, opuscles, goigs i fotografies són part del material que s'hi pot trobar. Segons explica mossèn Ribot, consiliari d'aquesta Germandat, la idea, parlada amb la resta de consiliaris de la ciutat, seria que cada església vinculada amb una confraria pogués exposar el mateix. «D'aquesta manera crearíem un itinerari, i alhora un reclam, que serviria d´alternativa en cas de pluja o bé en aquelles hores que no hi ha celebracions litúrgiques ni processons.»
(Arquebisbat de Tarragona) Al fons del presbiteri de l'església parroquial de Sant Francesc d'Assís de Tarragona s'hi mostra fins a finals d'aquest mes d'abril una exposició gràfica i documental del Llençol Sant o Sant Sudari, el llençol que va amortallar el cos de Jesucrist al sepulcre. Una imatge escanejada del Llençol original portada des de València juntament amb els negatius són el principal reclam d'aquesta mostra que es complementa amb una gran imatge del temple de Jerusalem del segle I, obra de l'exprofessor del col·legi Turó Jesús Medina, extreta de la maqueta real i que mesura gairebé sis metres de llargada. L'Orde Eqüestre del Sant Sepulcre de Jerusalem ha finançat l´escaneig del Llençol original fent possible la seva exposició.
Al llarg dels deu metres d'exposició també s'hi contemplen plànols de Palestina i Jerusalem en temps de Jesús com també un itinerari pedagògic i alhora catequètic on es mostra el recorregut del Llençol Sant des de Jerusalem fins a Torí, lloc on s'exposa a la veneració pública cada vuit anys. mossèn Josep Ribot, rector de la Parròquia de Sant Francesc de Tarragona, explica que aquest itinerari històric amb les dades que s'hi mostren «ens permeten també parlar de Jesús i dels Evangelis.» «Durant els dies de vacances de Setmana Santa hem obert les portes de l'església de bat a bat i això ha permès a molta gent, sobretot turistes, apropar-se i entrar en una església. Calculem que han passat uns mil visitants des del Diumenge de Rams, dia en què es va inaugurar la mostra», destaca.
A través de les dades científiques i les fotografies que complementen la mostra el visitant pot conèixer curiositats extretes durant molts anys d´estudi com la manera en què es va flagel·lar o crucificar a Jesús, la concordança del que es veu amb el que relaten els Evangelis i la quantitat d´informació extreta a través de l´anàlisi del teixit del Sant Sudari com el pol·len de vint-i-vuit plantes diferents del segle I. «Cal distingir entre el debat que suscitat sobre l'autenticitat del Llençol com la informació que ens aporta sobre la Crucifixió. No és cap acte de fe», subratlla mossèn Ribot. La mostra es pot visitar a l'església parroquial durant el matí, d'11.00h a 13.00h, i a la tarda de 17.00h a 19.30h.
Tags
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.