Salta al contenuto principale
(CR) Històricament el franciscanisme se l’ha identificat amb l’irracionalisme i per aquest motiu ha estat sovint criticat. Els franciscans, però, creuen que la seva primacia de l’amor per sobre la raó no és irracional i per això aquest any han decidit centrar la Jornada d’Estudis franciscans sobre la raó i la fe en els seus teòlegs.
“El franciscanisme és una teologia en què s’equilibra la raó i l’emoció”, explica Josep Manuel Vallejo, frare franciscà. “Aquesta associació del franciscanisme amb l’irracionalisme prové dels seguidors de Sant Tomàs d’Aquino, que privilegien la raó per sobre la voluntat”
La Jornada, que es farà els propers divendres 15 i dissabte 16, comptarà amb la presència d’Antonio Merino, estudiós especialitzat en els filòsofs franciscans. Es reflexionarà sobre la figura de Duns Escot, la seva visió de la persona com a unitat integrada de raó i voluntat i la seva influència en alguns autors moderns.
Vallejo explica que aquest any s’ha escollit aquest tema perquè “estem en un moment en què prima el sentiment i l’emoció per sobre de la raó i perquè al franciscanisme se l’acusa precisament d’això”.
El divendres, la Jornada es farà a la Facultat de Teologia de Catalunya, mentre que dissabte es durà a terme al Monestir de Pedralbes. Divendres, a banda de la conferència d’Antonio Merino, es presentarà una traducció inèdita al català del llibre Apotegmes dels Pares del Desert. Dissabte, hi haurà diverses conferències sobre el pensament dels caputxins i de les clarisses. A la tarda es projectarà la pel·lícula Duns Escoto.

Les jornades estan obertes a tothom i l’entrada és lliure.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.