Salta al contenuto principale

(CR) “No és veritat que hi hagi una crisi financera, hi ha una crisi de sistema. Ha fallat el sistema”. Aquesta és la denúncia que va fer aquest dimarts Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació Cultura de Pau i ex director general de la UNESCO, en l’acte d’inauguració oficial de curs de la Fundació Joan Maragall. L’acte es va fer al Seminari de Barcelona presidit pel cardenal Lluís Martínez Sistach.

Mayor Zaragoza va insistir en que el “el mercat ha substituït la justícia social” i que precisament “la única vegada que Jesús utilitza la força física és per expulsar els mercaders del temple. Ara nosaltres hem de fer el mateix”. Com a exemples de la fallida del sistema va recordar que cada dia moren 5.000 nens de fam o que 1.000 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable. O que caldrien 12.000 milions de dòlars a l’any per eradicar la Sida, i mentre se’n gasten 4.000 al dia en armament. “No pot ser gastar-se aquest dineral per protegir un 20% de la humanitat”, va dir Mayor Zaragoza, que va concloure que “aquesta és la situació real i aquests són els nostres germans”

Davant d’aquest situació va recordar que “en el cristianisme un ésser humà és el nostre germà i no el podem abandonar en aquesta situació” i que tots els essers humans són iguals en dignitat però “en canvi, deixem que gran part de la humanitat visqui en condicions inhumanes. No pensem només en el 20% de població occidental, pensem en tots els altres”.

L’expresident de la UNESCO també va situar l’educació en el centre del debat. “Educació és ser lliure i responsable” va dir, i va remarcar que la llibertat és un dels dons més important que ofereix Déu: “Si Déu fos demostrable científicament no tindríem la llibertat per poder escollir entre creure o no. No tindríem la grandesa de la llibertat”.

Gairebé 6.000 participants

En l’acte inaugural del curs, el president de la Fundació Joan Maragall, Josep Maria Carbonell, va fer un balanç positiu del curs anterior especialment de l’esdeveniment Gaudí a Roma, coorganitzat amb la Basílica de la Sagrada Família que va permetre “donar a conèixer, en un marc tan emblemàtic com el del Vaticà, la vitalitat de l’Església i de la cultura catalana i les seves arrels cristianes”. A més d’aquesta iniciativa a Roma, amb més de 30.000 visitants, va explicar que a la resta d’activitats i cursos de la Fundació hi van participar gairebé 6.000 persones.

El cardenal Lluís Martínez Sistach va tancar l’acte parlant d’”un divorci entre fe i cultura i la necessitat d’una autèntica reconciliació en bé de la fe i en bé de la cultura. En l’esmentat divorci hi perden ambdues, mentre que en l’harmonia i les bones relacions hi guanyen ambdues. I estem treballant en l’Església en aquestes relacions”

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.