Salta al contenuto principale

(Institut Borja de Bioètica) Moisès Broggi ha destacat professionalment per la seva tasca com a metge i cirurgià, de manera essencial durant la Guerra Civil, en el bàndol republicà, al capdavant de l’equip mèdic de les Brigades Internacionals i com a membre de l’Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear, institució que va rebre el Premi Nobel de la Pau l’any 1985.

Destaca també de forma molt rellevant la seva vessant humanista en l’exercici de la medicina, identificant-se totalment amb la disciplina de la Bioètica, que pretén unir ciència i humanisme.

Símbol de la lluita antifranquista i defensor de la independència de Catalunya, en els darrers anys s’havia significat especialment amb els moviments polítics que promouen la consecució d’un estat propi pel nostre país.

Des de l’Institut Borja de Bioètica volem retre homenatge pòstum a la seva persona, per la seva estreta vinculació a la nostra fundació. A l’Institut Borja de Bioètica li va dedicar especial atenció formant part del seu Patronat des de l’any 1984, any de la seva constitució com a Fundació Privada, i mostrant sempre el seu recolzament a la seva tasca acadèmica. Més tard, a la mort de l’arquebisbe de Barcelona, Narcís Jubany el 1996, va agafar el seu relleu com a President del patronat fins que al 1999 el doctor Francesc Abel el va succeir en el càrrec.

El doctor Broggi era un ferm convençut que la Bioètica, com a disciplina que promou el diàleg entre les ciències i les humanitats, s’hauria d’incloure necessàriament com a matèria imprescindible en totes les carreres universitàries de Ciències de la Salut, per a garantir la humanització en l’exercici professional d’atenció a les persones. Aquest objectiu, que compartia amb el seu company i amic, Francesc Abel –traspassat també fa justament un any-, el mantenia il·lusionat, ostentant la Presidència d’Honor del Patronat fins l’últim dia de la seva vida, des de la seva humilitat, bonhomia i saviesa. La seva aportació sempre serà ben viva.

Precisament el darrer homenatge i reconeixement el va rebre el proppassat dia 18 de desembre, en el seu propi domicili de Barcelona, de mans del Patronat de l’Institut Borja de Bioètica (Universitat Ramon Llull). Amb aquest motiu se li va fer lliurament d’una escultura en bronze de l’artista osonenca Marta Solsona, en presència de la seva esposa i fills i d’una comissió del Patronat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.