Salta al contenuto principale
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Església de Santa Maria
Adreça (carrer i número)
Carrer Pas de la Creu, s/n,
Municipi
Llerona
Preu
2.00
Nom de l'entitat organitzadora
Catalonia Sacra
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Visita a Santa Maria de Llerona

Catalonia Sacra proposa una visita guiada a Santa Maria de Llerona per conèixer el romànic del Vallès Oriental

Catalonia Sacra proposa pel dissabte 27 d’octubre una visita guiada per conèixer l’església de Santa Maria de Llerona. L’activitat «El romànic al voltant de Les Franqueses: Santa Maria de Llerona», proposada pel Bisbat de Terrassa, permetrà conèixer una les quatre parròquies històriques que formen part de l’actual municipi de les Franqueses del Vallès, fruit de les «franqueses», els privilegis atorgats pel comte Berenguer Ramon I el 1025, tot i que s'originaren anteriorment. L’església de Llerona es troba documentada l’any 990. Edificada sobre les restes d’una antiga vil·la romana, l’església romànica, essencialment construïda a començaments del segle XIII, conserva també elements preromànics, així com un seguit de construccions posteriors, com la fortificació amb les dues torres del segle XV. El temple té un paper destacat en l’aixecament dels remences. Aquesta visita serà guiada per l’historiador Kevin Noguera.

Per la seva importància, l’església de Santa Maria de Llerona va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). El municipi de les Franqueses del Vallès s’ha caracteritzat tradicionalment per la seva activitat agrícola, però en les darreres dècades l'activitat industrial també ha esdevingut molt important. Tot i això, Llerona, i els altres pobles històrics, han mantingut la seva identitat pròpia, que els converteix en un atractiu espai rural i natural rodejats d’un entorn cada cop més industrialitzat i urbanitzat. Amb tot, en aquesta activitat es descobrirà el temple de Santa Maria de Llerona, que domina des del pujol de 25 metres d’alçada sobre el riu Congost, i esdevé un bonic i tranquil espai en el cor del Vallès Oriental, que alguns el consideren “un paradís natural”.

Per participar en aquesta activitat cal fer inscripció prèvia al telèfon 693720202 o al correu reserves@cataloniasacra.cat per poder garantir una bona visió i sonoritat. El preu de l'activitat és de 2 euros. Aquesta activitat començarà a les 11 del matí.

Aquesta és una de les darreres activitats de l’agenda cultural de Catalonia Sacra d’aquest 2018. En total aquest any s’han programat una quarantena d’activitats. Entre d’altres, al Bisbat de Terrassa s’ha realitzat una conferència sobre la capella de Sant Benet de l’Església del Monestir de Sant Cugat del Vallès (19 octubre).

Catalonia Sacra

Més de mil anys de cristianisme a Catalunya han deixat un pòsit meravellós de patrimoni cultural i artístic, fruit de la seva vinculació amb la cultura, la identitat i l’espiritualitat del país. Un patrimoni que ens arriba en forma d’ermita perduda al Pirineu, d’església parroquial de les viles, de gran catedral de les ciutats, o d’isolat monestir; que es concreta en grans edificis, claustres o campanars, i també en petits objectes litúrgics -obres mestres de l’orfebreria-, passant per retaules i ornaments, música i festes; que és reflex de l’evolució dels estils artístics, des del preromànic fundacional fins al modernisme de Gaudí, passant pel gòtic lluminós o el barroc escenogràfic.

Catalonia Sacra, una iniciativa conjunta dels deu bisbats amb seu a Catalunya té la voluntat de donar a conèixer aquest patrimoni, col·laborar en la seva dinamització i empènyer una dinàmica turística que l’acosti a tot tipus de públic.